« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NETANYAHU

Bez odgode treba prijeći na izravne pregovore

Izraelski premijer pozvao je Palestince da odmah počnu izravne pregovore s Izraelom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

pregovori

,

Benjamin Netanyahu

"Bez odgode treba prijeći na izravne pregovore", rekao je šef izraelske vlade i dodao da o tome postoji dogovor Izraela i Amerikanaca. Pred povjerenstvom je Netanyahu optužio palestinsku vlast, kojom predsjeda Mahmud Abas da želi izbjeći izravne pregovore. "Spremni smo početi izravne pregovore sljedeći tjedan", rekao je premijer, a prenio izraelski radio.

Netanyahu je kritizirao pokušaje Palestinaca da od Arapske lige dobiju podršku za odbijanje pregovora s Izraelom. Arapska liga će se sastati u četvrtak u Kairu u nazočnosti predsjednika Abasa koji će informirati sudionike o stanju neizravnih razgovora s Izraelom, koji su počeli početkom svibnja pod okriljem SAD-a.

Palestinska vlast traži jamstva o zaleđivanju izraelskog naseljavanja te o Istočnom Jeruzalemu o sigurnosnim pitanjima i liniji granica buduće palestinske države, prije nego se obveže na izravne pregovore.

Ona je 18. srpnja dobila podršku šefa Arapske lige Amr Muse nakon razgovora u Kairu s američkim izaslanikom za Bliski istok Georgeom Mitchellom. "Ne možemo automatski prijeći s neizravnih pregovora na izravne bez pismenih jamstava", rekao je Musa čija je organizacija dala zeleno svjetlo za sadašnje neizravne pregovore. Izravni pregovori su prekinuti nakon izraelske ofenzive na Pojas Gaze krajem 2008. (hina/metro-portal)

26.07.2010. 18:16:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    27.07.2010. 06:27
    Imadem obrazovan audiovizualan zapis o politickoj situaciji u Izraelu:

    If American knew what Israel is doing wideo w.....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh