« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
TRIKOVI

EU će nastojati izbjeći nove američke carine na europski uvoz

Malmstrom je pozvala Sjedinjene Države da pregovaraju s Europskom unijom kako bi sporazumno riješili spor oko nezakonitih subvencija Airbusu i Boeingu

Može li se zaobići Trumpove carine?
Može li se zaobići Trumpove carine? (Arhiva)
Više o

SAD

,

EU

,

carine

Europska unija nastojat će do posljednjeg trena postići dogovor s Washingtonom u sporu oko subvencija kako bi izbjegla nove američke carine na europski uvoz, poručila je u ponedjeljak povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmstrom.

U nedavnom pismu američkom kolegi, u koje je agencija dpa dobila uvid, Malmstrom je pozvala Sjedinjene Države da pregovaraju s Europskom unijom kako bi sporazumno riješili spor oko nezakonitih subvencija Airbusu i Boeingu umjesto da uvode kompenzacijske mjere.

S obzirom na to da su i Washington i Bruxelles prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) odgovorni za aktualnu situaciju, "pravedna bi nagodba bila u obostranom interesu", napisala je Malmstrom američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru u pismu u petak.

"Ako su im carine i odobrene, to ne znači da ih moraju uvoditi", izjavila je Malmstrom u ponedjeljak u Bruxellesu.

EU paralelno vodi spor protiv američkih subvencija Boeingu u sklopu arbitražnog postupka pri WTO-u i očekuju da će kroz nekoliko mjeseci dobiti 'zeleno svjetlo' za uvođenje carina. U Bruxellesu su se dugo nadali da će izbjeći takav rasplet.

Povjerenica EU-a istaknula je u pismu američkom kolegi i da je EU uočio signale SAD-a da su spremni pregovarati.

Američke kompenzacijske mjere na uvoz robe iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje, uključujući mnoge prehrambene proizvode, trebale bi stupiti na snagu u petak, podsjeća Malmstroem.

15.10.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh