« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
EU FONDOVI

Bespovratna sredstva za pčelare

Ovim programom osigurano je 14,8 milijuna godišnje odnosno 44,5 milijuna kuna kroz cijelo trogodišnje razdoblje

Lova je tu, uzmite je!
Lova je tu, uzmite je! (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

pčelari

,

bespovratna sredstva

Obavještavamo Vas da je 12. rujna 2019.g. usvojen Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine kako bi se ostvarili sljedeći ciljevi:
poboljšanje tehničkih uvjeta pčelarenja,  zdravlje i vitalnost pčelinjih zajednica, sigurnost i kvaliteta pčelinjih proizvoda te njihova pozicija na tržištu, primijenjena istraživanja, a kako bi se smanjio negativan trend koji karakterizira smanjenje pčelara i pčelinjih zajednica, smanjenje proizvodnje meda te značajno povećanje uvoza.

Tako npr. prema anketi HPS, ukupna proizvodnja meda u 2018.g. se procjenjuje na 7.440 t što je smanjenje u odnosu na 2017. od cca  9%. S druge strane, 2018.g. (1-10 mj.) uvezeno je 1.709 tona med što predstavlja povećanje od cca 8% u odnosu na 2017.

Tijekom protekle tri godine zamjetan je pad broja pčelara i broja košnica - u 2018. u odnosu na 2015. broj pčelara smanjen je za 41,86%, na njih 7.283, a broj košnica za 34,13% , na 372.002.

Ovim programom osigurano je 14,8 milijuna godišnje odnosno 44,5 milijuna kuna kroz cijelo trogodišnje razdoblje, a sufinanciran je 50% sredstvima Europske unije.  Pčelarima je na raspolaganju čak 8 mjera:

  • Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara - mjera kojom se želi omogućiti modernizacija pčelarstva nabavkom opreme te poticanjem edukacije pčelara radi usvajanja specifičnih znanja i vještina, uključivanje mladih i povezivanje pčelara u udruge.
  • Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze (kao dosad najpopularnija mjera) - kroz ovu mjeru sufinancira se nabava odobrenih veterinarsko-medicinskih proizvoda te sustav monitoringa pojavnosti bolesti pčela. Provodit će se edukacija pčelara i promovirati tehnološki postupci u suzbijanju bolesti.
  • Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja -  mjera kojom se sufinancira kupnja nove opreme koja se koristi za selidbu košnica kako bi se osiguralo više pčelinjih paša.
  • Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište - kroz ovu mjeru će se provoditi utvrđivanje kvalitete i botaničkog podrijetla meda, voska i drugih pčelinjih proizvoda.  Kroz nju je pčelarima omogućena povoljnija laboratorijska analiza kvalitete meda prije stavljanja na tržište
  • Obnavljanje pčelinjeg fonda - mjera se odnosi se na očuvanje i obnavljanje pčelinjeg fonda,  a time se i izravno pomaže očuvanje izvorne pasmine sive pčele te se unapređuju njene karakteristike kako bi se dobila veća produktivnost
  • Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda- financiraju se primijenjena istraživanja vezana za sljedeća područja: bolesti i štetnici pčela te njihove interakcije, očuvanje bioraznolikosti pčela te utjecaj okoliša na pčelinje zajednice
  • Praćenje tržišta - sufinancira se prikupljanje podataka o tržištu meda, drugim pčelinjim proizvodima, biološkom materijalu (matice, rojevi, pčelinje zajednice) te pratećoj industriji (oprema i pribor za pčelare) sa svrhom izrade izvješća i analiza  
  • Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu - kroz ovu mjeru želi se potaknuti pčelare i pčelarske udruge da se uključe u sheme potvrđivanja kvalitete . Sufinanciraju se promotivne aktivnosti, pristup tržištu s naglaskom na informiranje i edukaciju potrošača. 

Prihvatljivi prijavitelji ovisno o pojedinoj mjeri mogu biti sljedeći:

  • konvencionalni i ekološki pčelari
  • udruge pčelara, županijski savez pčelara ili HPS-a
  • uzgajivači pčelinjih matica koji su upisani u Upisnik uzgajivača selekcioniranih matica pčela, Evidenciju i ZOT Registar, te provode testiranja i uzgoj selekcioniranih matica sukladno uzgojnom programu
  • znanstveno-istraživačke institucije

Više o Programu možete pročitati ovdje.

Osim potpora u okviru nacionalnog programa pčelarstva, možete se javiti na natječaj za mjeru 6.3.1 (kad bude otvoren, vjerojatno sljedeće godine), gdje je u prošlom natječaju bespovratna potpora iznosila 15.000 eura o čemu više možete pročitati ovdje.

Ako biste se  željeli baviti i drugom djelatnošću, uz poljoprivredu, možete se javiti na natječaj za mjeru  6.2.1.( u najavi za prosinac), gdje je u prošlom natječaju bespovratna potpora iznosila 50.000 eura o čemu više možete pročitati ovdje.

Više informacija o natječajima iz EU fondova možete pronaći ovdje

17.10.2019. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mirko
    16.08.2021. 12:53
    Molim savjet dali mogu podić eu fondove bavim se pčelarstvom skoro 30g.koji su uslovi pošto živimo ja i brat u istom kućanstvu tj.na istoj adresi i on je nositelj gospodarstva a ja kao član unapred zahvaljujem..
    Molim savjet
    Mob..
    098 696 644
  2. avatar
    armando
    16.08.2021. 13:26
    Javite se ministartstvu valjda mozete
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh