« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
PRIPAZITE

Eterična ulja su sjajna... ali ne za djecu

Mnogi ljudi koriste eterična ulja da bi ublažili simptome prehlade, no liječnici upozoravaju da ona nisu prikladna za sasvim malu djecu, koja su na njih puno osjetljivija od odraslih

Pazite na djecu!
Pazite na djecu! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

prehlada

,

eterična ulja

Eterična ulja imaju mnoge koristi, no jednako tako mogu imati i neugodne nuspojave ako ne pripazite što radite.

Naime, pripravke protiv prehlade s visokom koncentracijom eteričnih ulja, poput kamfora, eukaliptusa i mentola ne bi trebalo davati bebama i djeci mlađoj od dvije godine, kaže dr. Ulrich Fegeler, član Udruge pedijatara sa sjedištem u Kölnu.

To se odnosi na sprejeve, ali i na difuzore, masti, sredstva za kupanje i inhalante.

Samo nekoliko kapi eteričnog ulja koja slučajno uđu u nos i grlo dojenčeta ili malog djeteta mogu prouzročiti spazme u grkljanu što rezultira otežanim disanjem, upozorava Fegeler.

Kada su eterična ulja sastojci masti ili otopina za inhalaciju, mogu prouzročiti crvenilo kože i usta, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, umor, nemir, drhtanje, pa čak i poremećaje u kretanju.

Posebno je opasno ako se mališani dočepaju eteričnog ulja u čistom, koncentriranom obliku i progutaju ga.

Mogu se otrovati i oštetiti središnji živčani sustav i bubrege. Stoga eterična ulja treba čuvati na sigurnome mjestu izvan njihova dohvata.

Ulja kamfora, eukaliptusa i paprene metvice vrlo su toksična, ističe Fegeler.

U slučaju da vaše dijete proguta čisto eterično ulje, odmah nazovite lokalni broj hitne pomoći za upute o mogućim hitnim mjerama.

07.03.2022. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh