« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NOVI PROJEKT

Standardizirano energetsko označavanje kućanskih uređaja za ekološkiji život

Provedbom projekta Come On Labels standardizirat će se način označavanja svih kućanskih uređaja, smanjit će se potrošnja energije u kućanstvu, prisilit će se proizvođače da proizvode efikasno učinkovitije proizvode

Fotografija vijesti
Više o

Come on Labels

,

ekološke naljepnice

Hrvatska tvrtka ELMA KURTALJ d.o.o. sudjeluje u projektu radnog naziva Come On Labels, koji je u sklopu EU projekta Program za inteligentnu energiju Europe (Intelligent Energy Europe (IEE)). Pored Hrvatske, projekt se provodi paralelno u još dvanaest europskih članica. Cilj projekta je povećati osviještenost građanstva/kupaca, unaprijediti energetku učinkovitost naših domova i zaštita okoliša. Projekt ujedno ima i snažan promotivno-edukativni karakter. Za vrijeme njegova trajanja organizirat će se niz seminara i radonica, izradit će se promotivni materijali u svrhu podizanja razine znanja i svijesti šire javnosti o energetskom označavanju kućanskih uređaja.

Do sada smo na kućanskim uređajima mogli vidjeti stare naljepnice sa oznakama od A do G, koje su bile regulirane direktivom Vijeća 92/75/EEC. Navedena direktiva zamijenjena je novom okvirnom direktivom 2010/30/EU. Nove naljepnice imaju oznake od A+++ do D. Nova direktiva na snazi je u EU ​​od lipnja 2010. Postojeće „stare" oznake postupno će biti zamijenjene „novim" oznakama za pojedine grupe proizvoda putem specifičnih provedbenih mjera. Do sada su uvedene nove oznake za tri skupine proizvoda koje su prije imale stare oznake: hladnjaci i zamrzivači, perilice rublja i perilice posuđa. Također je uvedena i jedna nova skupina proizvoda koja do sada nije bila označena, a to su TV prijemnici. Uslijedit će još nove grupe proizvoda koji će se označavati naljepnicom.

Usporedbe između starog i novog energetskog označavanja:

  • Sedam klasa energetske učinkovitosti: zadržana je oznaka sa sedam klasa energetske učinkovitosti. Najlošija klasa proizvoda nosit će oznaku „D", umjesto dosadašnje oznake „G". Proizvod najviše klase učinkovitosti ima oznaku „A+++" . Pored slovne oznake razlikovat će se i po boji, tako da je najviša klasa uvijek zelena, a najniža crvena.
  • Energetska klasa oznake A+, A++ i A+++: to su nove oznake za klase visoke energetske učinkovitosti. Već se koriste za hladnjake i zamrzivače, perilice rublja i perilice posuđa, a za TV prijemnike biti će u upotrebi od studenog 2011 (oznaka na slici gore).
  • Energetsko označavanje će pokrivati ​​dodatne proizvode: nova shema označavanja zamišljena je da može pokriti bilo koji proizvod koji koristi energiju ili utječe na korištenje energije (energetski proizvod).
  • Nova metodologija izračuna: ažuriran je izračun indeksa energetske učinkovitosti. Taj indeks se koristi za određivanje klase energetske učinkovitosti modela uređaja. Po novom izračunu, indeks bolje odražava stvarnu uporabu označenog proizvoda.
  • Nove informacije na naljepnicama: energetska oznaka za perilice rublja i posuđa više ne sadrži klasu izvedbe pranja. Obzirom da svi modeli na tržištu imaju pranje učinkovitosti klase A, ta se izvedba sada smatra određenim minimalnim zahtjevom za stavljanje na tržište unutar relevantnih ekodizajnerskih propisa. Potrošnja struje i vode dana je na naljepnici u smislu godišnje potrošnje.
  • Naljepnica sadrži neutralan jezik : budući da se baziraju na simbolima, nove naljepnice su iste u svim zemljama EU, bez potrebe za nacionalnim jezičnim verzijama.
  • Pokrivena internet prodaja: u slučaju kada se uređaj prodaje putem interneta, kataloga ili bilo kojeg drugog načina koji ne omogućuje potrošaču fizički kontakt sa proizvodom, prema novim propisima mora biti navedena oznaka energetske učinkovitosti ili proizvod mora biti prikazan na način da se vidi naljepnica.
  • Klasa energetske učinkovitosti u reklamiranju: sve reklame i liste cijena aparata (energetskih proizvoda) od 2012. sadržavat će klasu energetske učinkovitosti.
  • Nisu potrebne nacionalne provedbe: nove provedbene mjere označavanja nisu više u obliku direktiva, koje zahtijevaju prijenos u nacionalno zakonodavstvo, već su u obliku "delegiranih propisa", koji su odmah primjenjivi u svim državama članicama EU-a. Nacionalnim mjernim organizacijama ostavljen je samo nadzor i evaluacija .

 

Obvezna primjena novih energetskih oznaka postavljena je godinu dana nakon stupanja na snagu relevantnih delegiranih propisa. Za oznake na hladnjacima i zamrzivačima, perilicama rublja i perilicama posuđa određene klauzule dopuštaju dobrovoljno korištenje novih energetskih naljepnica tijekom 2011 godine. Svi novi modeli koji se stavljaju na tržište ili u uporabu u EU imati će nove oznake na prodajnom mjestu nakon tog razdoblja.

 

Uvođenjem novih oznaka mjenjaju se i obaveze proizvođača i distributera. Tako će prema novom okviru direktive dobavljači/distributeri morati osigurati :

·         da se svaki kućanski aparat isporučuje sa oznakom,

·         da su dostupne bitne karakteristike i upute za upotrebu proizvoda,

·         da tehnička dokumentacija bude dostupna na zahtjev vlasti država članica i Komisije,

·         da svi oglasi i cjenik za određeni model sadržavaju klasu energetske učinkovitosti,

·         da bilo koji tehnički promotivni materijal uključuje razred energetske učinkovitosti.

 

EU oznaka za energetsku učinkovitost temelji se na principu vlastitih izjava koje daje proizvođač i time preuzima punu odgovornost za vrijednosti objavljene na naljepnici.

Dok će distributeri osigurati da:

·         svaki proizvod na prodajnom mjestu nosi oznaku koju osigurava proizvođač na vanjskom dijelu sa prednje strane ili na vrhu kućanskog aparata, na takav način da se jasno vidi,

·         kućanski aparati za prodaju, najam ili  kupnju, gdje se ne može očekivati da krajnji korisnik vidi prikazani proizvod, biti će označeni novom energetskom oznakom koju treba pružiti proizvođač,

·         bilo koji oglas ili  tehnički promotivni materijal  mora imati energetsku oznaku,

·         ukoliko se uređaji prodaju putem interneta, kataloga ili bilo kojeg drugog načina koji ne dopušta potrošaču da vidi prikazan proizvod obaveza distributera je da jasno istakne oznaku energetske učinkovitosti

Odgovornost države je da organizira nadzor tržišta i provedbu označavanja uspostavom nadzornog tijela za provedbu nadzora nad tržištem. Kazne koje se predviđaju za distributere i proizvođače u slučaju nepravilnog označavanja ili neprovedbe označavanja uređaja su: ograničenje prodaje ili zabrana stavljanja uređaja na tržište.

Provedbom projekta Come On Labels standardizirat će se način označavanja svih kućanskih uređaja, smanjit će se potrošnja energije u kućanstvu, prisilit će se proizvođače da proizvode efikasno učinkovitije proizvode, indetificirat će se neefikasne uređaje u kućanstvu i smanjiti emisija CO2.

Tako ćemo samo u Hrvatskoj tj. hrvatskim kućanstvima uštediti oko 210 milijuna kuna godišnje. Procjena uštede temelji se na rezlutatima iz 2006. godine kada je ukupna potrošnja energije u prosječnom hrvatskom kućanstvu iznosila oko 6,333 GWh. Očekuje se da će provedba projekta dovesti do godišnje uštede od oko 230 GWh.

Više informacija o projektu možete pronaći na :  www.come-on-labels.eu

28.10.2011. 11:47:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh