« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
EMISIJA ŠTETNIH PLINOVA

Električni automobili gori za okoliš nego klasična vozila

Klasični automobili s motorima na unutarnje izgaranje manje zagađuju okoliš nego elektrane koje proizvode struju kojom se pogone električna vozila

Fotografija vijesti
Više o

automobili

,

električna energija

,

električna vozila

,

emisija plinova

,

zagađenje okoliša

Iako se smatra da su električni automobili budućnost, alternativa vozilima s motorima na unutarnje izgaranje, njihov sveukupni utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje je štetniji od konvencionalnih prometala.

Istraživanje provedeno u 34 kineska grada pokazalo je da elektrane koje proizvode struju za pogon električnih automobila proizvode više finih čestica koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva nego klasična vozila.

"Implicira se da električna vozila imaju manji utjecaj na kvalitetu zraka i na zdravlje od konvencionalnih vozila, no naše otkriće to osporava uspoređujući emisiju onog što vozila koriste za pogon s onim čemu su ljudi ustvari izloženi", kaže profesor Chris Cherry, voditelj istraživanja.

Fine čestice nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, a sastoje se od kiselina, organskih kemikalija, metala te prašine.  

Kina je idealna za ovu studiju jer su električna vozila, bilo da se radi o automobilima ili biciklima, jako popularna i ima ih 50 posto više nego konvencionalnih prometala te zato što se 85 posto električne energije dobiva iz fosilnih goriva, od čega 90 posto otpada na ugljen.

Znanstvenici kažu kako istraživanje pokazuje da su električna vozila prihvatljiva i neškodljiva samo u onim dijelovima svijeta gdje se energija dobiva iz obnovljivih izvora.

"Važno je, kako u Kini tako i svugdje u svijetu, da se električna vozila distribuiraju samo u gradovima koji struju dobivaju iz obnovljivih, zelenih izvora, te je potrebna jača kontrola emisije plinova u energetskom sektoru", zaključuje profesor Cherry.

15.02.2012. 10:26:23
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ikiK
    15.02.2012. 11:24
    Isto tako jedan od najvećih problema je zbrinjavanje baterija za što ne postoje adekvatna riječenja u slučaju masovnog prelaska na el. automobile...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh