« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ČESTITKE

Eleanor Catton najmlađa je dobitnica Bookera

Književna nagrada Man Booker dodijeljena je Novozelanđanki Eleanor Catton, koja je tako postala najmlađa dobitnica jedne od najuglednijih književnih nagrada u svijetu

Najmlađa dobitnica Bookera
Najmlađa dobitnica Bookera (Arhiva)
Više o

Eleanor Catton

,

Man Booker 2013

,

The Luminaries

Eleanor Catton osvojila je ovogodišnji Man Booker Prize za roman The Luminaries koji na 832 stranice prati pustolovine Waltera Moodyja koji se pokušava obogatiti u potrazi za zlatom na Novom Zelandu 1866. godine.

Roman počinje s dvanaestoricom muškaraca okupljenih u hotelu i putnikom koji slučajno uleti među njih, a priča se zapleće oko nestalog bogataša, mrtvog pustinjaka, gomile zlata, pretučene prostitutke, seksa, opijuma, sudskih procesa i tajni. Kroz roman se izmjenjuje nekoliko pripovjedača pa tako čitatelj postupno otkriva što se dogodilo u gradiću Hokitiki na novozelandskom Južnom otoku.

Predsjednik žirija Robert Macfarlane knjigu je ocijenio kao briljantno, golemo djelo, objavljeno je na mrežnim stranicama nagrade Man Booker.

"Čitajući knjigu katkada vam se čini da ste se u njoj izgubili, bojite se da će vas progutati, ali onda shvatite da je riječ o pomno strukturiranom djelu", rekao je. Žiri je zadivila autoričina tehnika, ali ih je potpuno osvojila njezina "nevjerojatna narativna vještina".

Roman "The Luminaries" je roman s dušom, dodao je Macfarlane. "Likovi su se našli na Novom Zelandu da se obogate - a jedino što ih ometa je ljubav".

17.10.2013. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh