« Knjiga
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
1931. - 2013.

Umro je Zlatko Crnković

Legendarni urednik i prevoditelj čije se knjige vjerojatno nalaze u svakom hrvatskom kućanstvu napustio nas je

Dobri duh književnosti je otišao
Dobri duh književnosti je otišao (Wikipedia)
Više o

umro Zlatko Crnković

,

Zlatko Crnković

,

znanje

,

biblioteka HIT

Zlatko Crnković, prevoditelj, urednik, književni kritičar i književnik napustio nas je nakon što je u naše domove donio preko šest stotina različitih naslova koje je odabrao za najpoznatije hrvatske biblioteke Hit, Evergrin i ITD u Znanju i još mnoge za Algoritam gdje je radio zadnjih desetak godina.

Nakon osnovne škole u Čaglinu, školovanje je nastavio u Zagrebu, gdje je 1956. diplomirao engleski i njemački jezik, a zatim i književnost na Filozofskom fakultetu. U Berkeleyju, Kalifornija, školske godine1961./1962. studirao je američku književnost.

Prevodi s njemačkog, engleskog, ruskog i francuskog jezika. Tijekom 25 godina radio je kao urednik u Nakladnom zavodu Znanje i potpisao 260 naslova u biblioteci HIT, oko 160 naslova u biblioteci ITD, osamdesetak knjiga u biblioteci Evergrin, te niz kompleta, izabranih djela i posebnih izdanja.

Surađivao je s mnogim prevoditeljima, a između ostalih, na dva prijevoda s njim je radila i njegova supruga Neda.

Od 1994. godine je u mirovini, ali i dalje prevodi i uređuje knjige za razne nakladnike, napose za Algoritam. U Algoritmu ima i svoju ediciju "Zlatko Crnković vam predstavlja", u kojoj je do sada potpisao pedesetak naslova.

Nakon odlaska u mirovinu, odlučuje se na sređivanje godinama skupljane različite dokumentacije, na autorsko dopunjavanje i objavljivanje. Tako je godine 1998. objelodanio zbirku eseja "Knjige moga života" i izabrana pisma razmijenjena s Ivanom Aralicom "Pisac i njegov urednik". Objavio je i vlastitu memoarsku prozu "Prošla baba s kolačima" (2002.), te zbirku zapisa "Knjigositnice" (2003.). "Knjigu snova" objavljuje 2003. a izabor pisma, razmijenjenih s Ivanom Kušanom, objavljuje pod nazivom "Oko Sljemena i globusa" (2006.). "Carske mrvice" (2009.) "književne su cvebe za čitatelja koji želi zaviriti s onu stranu književnih institucija"

Nagradu Društva prevoditelja dobio je 1971. i 1986., a nagradu "Kiklop" dobio je 2006. kao "Urednik godine".

06.11.2013. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh