« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
EGIPAT

ElBaradei protiv SAD i Mubaraka

Čelnik egipatske oporbe Mohamed ElBaradei poslao je poruku SAD da se ne miješa i ne podržava Mubaraka i Sulejmana

Čelnik egipatske oporbe zabrinut zbog stavova SAD
Čelnik egipatske oporbe zabrinut zbog stavova SAD (Getty Images)
Više o

Hosni Mubarak

,

Egipatska revolucija

,

Mohamed ElBaradei

,

Muslimansko bratstvo

Muhamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši čelnik svjetske agencije za nuklearnu energiju, u intervjuu za Reuters upitan je za komentar izjava jednog visokog američkog dužnosnika da bi Washington mogao podržati Mubaraka ili Sulejmana u vođenju prijelazne vlade u Egiptu.

Odgovorio je da bi to bio veliki udarac za prosvjednike, i usprotivio se američkim izjavama da bi tranziciju u Egiptu trebali voditi Mubarak kao predsjednik i Sulejman kao vojni savjetnik.

ElBaradei strahuje da bi prosvjedi u tom slučaju postali još žešći i krvaviji, što on ne želi pozvavši ponovno Mubaraka da ode sa svih funkcija koje trenutno obnaša.

Pljuska egipatskim prosvjednicima došla je i od bivšeg potpredsjednika SAD Dicka Cheneya koji je izjavio da je Mubarak bio dobar prijatelj i saveznik SAD, no ipak je dodao kako egipatski narod treba odlučiti o njegovoj sudbini.

U međuvremenu je Muslimansko bratstvo, najveća egipatska islamistička oporbena skupina priopćila da je počela dijalog s egipatskim dužnosnicima kako bi vidjela u kojoj su mjeri vladajući spremni pristati na zahtjeve naroda.

Tijekom subote sastali su se dužnosnici Muslimanskog bratska i egipatski potpredsjednik Omar Sulejman. Ponovili su da neće imati kandidata na izborima u rujnu i naglasili da se u Egiptu ne događa islamska, nego narodna revolucija koju podržavaju.

06.02.2011. 10:58:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh