« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZELENA ODGOVORNOST

Ekoturizam - putujte u skladu s prirodom

Ako želite ljeto provesti kao ekološki osviješteni turisti, pretražite forume, internet i razgovarajte s turističkim agentima i odaberite ono što vam najviše odgovara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

turizam

,

ekološka osviještenost

,

Blue Songs

Želite li ovoga ljeta biti ekološko odgovorni turisti? Postoji niz tour-operatera  koji su etiketirani kao ekološki nastrojeni, ali na kraju se sve ipak svodi na vaše individualne izbore - s kim ćete putovati i kako.

>> Ekološki gradovi - zelene vizije postaju stvarnost

Ali ne očajavajte, vaš eko-odmor ne mora biti kao posao. Mnogo je savjeta i ideja koje možete pronaći na internetskim forumima. Dobro mjesto za početak vaše pretrage je Međunarodno ekoturističko društvo odnosno TIES (The International Ecotourism Society). To je najstarija i najveća svjetska ekoturistička organizacija koja ove godine slavi svoj 20. rođendan. „Nastojimo pružiti informacije i edukacijske mogućnosti kako poslovnim subjektima tako i individualnim putnicima; stvari poput toga kako možete putovati odgovornije putem razmjene osobmnih primjera najboljih načina za to", kaže Ayako Ezaki s pozicije direktora komunikacija TIES-a (na fotografiji dolje).

>> Glazbeni festivali sve više postaju zeleni

Iako organizacija ima sjedište u Sjedinjenim američkim državama, njena je usmjerenost internacionalna. „Svjesnost o važnosti održivosti u turizmu se širi naveliko, ne samo u eko-kućicama i manjim poslovnim jedinicama već i u hotelima i velikim lancima. Zaista možete vidjeti promjenu", kaže Ezaki.

Postoje brojne lokalne, regionalne i internacionalne ekološki označene i akreditirane lokacije. Katkada od šume ne vidimo stablo. „U jednu ruku dobro je da postoji velik broj 'alata' koje putnici mogu iskoristiti (u potrazi za ekolokacijama), ali u drugu ruku to je ujedno i izazov. Stvara konfuziju jer više ne znate što znači što", objašnjava Ezaki.

Upravo zbog toga došlo je do pokušaja da se stvari pojasne pa je nastao i GSTC (The Global Sustainable Tourism Criteria), te vijeće za održivi turizam (The Tourism Sustainability Council) koje će biti službeno u funkciji već ove godine. Ali uz zdrav razum i izbore donesene na temelju informiranosti daleko ćete dogurati: „Bez obzira na to gdje i kako daleko putujete, sve što radite, od odabira suputnika do stvari koje ćete ponijeti na odredište i po povratku, daje vam priliku da napravite promjenu", dodaje Ayoko. „Jedna od najjednostavnijih stvari koju možete učiniti je da ponesete flašu za vodu koju možete nanovo puniti; ne kupujte flaširanu vodu baš svugdje gdje putujete. Flaše često završavaju na plažama a deponije smeća su veliki problem."

>> Reciklaža u vlastitom dvorištu - što sve možete učiniti?

Savjeti:

  • Letite mudro: letite što je manje i rjeđe moguće; bolje je dulje se zadržati na jednom mjestu nego isprekidano putovati
  • Putujte dovoljno opremljeni: Spakirajte samo ono što vam zaista treba. Lagana prtljaga smanjuje količinu CO2 koju ostavljate za sobom. Ne nosite stvari koje će postati otpad
  • Pametno rezervirajte: Potražite ekoturistička mjesta s dobrim praksama održivosti (www.ecotourism.org)
  • Zeleni prijevoz: Koristite javni gradski prijevoz i lokalna sredstva (bicikl, deva, konj)
  • Struja kod kuće: isključite sve potrošače električne energije dok vas nema
  • Struja na odmoru: Isključite klimatizacijski uređaj i svjetla dok niste u sobi
  • Lokalni izvori: Jedite lokalno uzgojene namirnice i meso. To je dobro za lokalno gospodarstvo i tipična je praksa održivog turizma
  • Štedite vodu: Ne prosipajte vodu, koristite je samo onda kad vam zaista treba. Tuširajte se kratko. Ne dopustite da voda teče dok perete zube ili se brijete. Koristite ručnik nekoliko puta prije nego ga bacite na pranje.
  • Punjenje baterija: Koristite baterije koje se mogu puniti. Služite se i solarnim pločama i energijom ako je moguće.
Piše: Jessica Carleson/Metro World News
13.07.2010. 11:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh