« Život
objavljeno prije 12 godina
PLJAČKA BANKE

Ekonomisti dokazali da se zločin uistinu ne isplati

Plijen od jedne pljačke banke dovoljan je da se vrlo skromno živi šest mjeseci, a svaki slijedeći pokušaj prepada dramatično povećava šansu hapšenja

Fotografija vijesti
Više o

plaća

,

pljačka banke

,

lopovi

,

kriminal

,

zarada

,

pljačkaši

,

plijen

Kada dugovi dođu na naplatu, a stanje na računu može deprimirati i najveseliju osobu na svijetu, mnogima na pamet padne ideja, makar samo i u mašti, da orobe banku i tako se jednom zauvijek riješe svih svojih životnih problema. Sudeći prema novoj matematičkoj analizi pljačka banaka nije ni u kojem pogledu financijski isplativa.

Skupina ekonomista proučavala je uspješnost pljački banaka u SAD-u i Velikoj Britaniji, te da li se od tog načina zarade može dugoročno gledano normalno živjeti.

Rezultati su pokazali kako prosječni plijen od pljačke banke po osobi u SAD-u iznosi mizernih 4.330  dolara (26.109 kuna), a u Velikoj Britaniji solidnih 12.706 funti (119.563 kuna) što znači da će lopov u obje zemlje morati ponoviti svoje nedjelo samo kako bi preživio.

Naime, prosječna godišnja plaća manualnog radnika u Britaniji iznosi 26 tisuća funti, a to znači da razbojnik na Otoku može od svojeg plijena vrlo skromno živjeti samo šest mjeseci. Da bi si osigurao egzistenciju nedjelo mora ponoviti, no sa svakom pljačkom banke raste šansa da će biti uhvaćen.

Nakon četvrtog pokušaja ili dvije godine življenja od otimačine skoro je neizbježno da ga dohvati ruka pravde, a onda se može pozdraviti s bilo kakvom zaradom, pa makar i od naknade za vraćenu plastičnu ambalažu.

Ako unatoč upozorenjima ekonomista o neisplativosti zločina ipak se odlučite na pljačku banke, u pohod krenite s što više suučesnika jer visina plijena raste za oko 6 tisuća dolara po glavi razbojnika.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Significance.

13.06.2012. 15:01:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh