« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
organski mirisi

Eko parfemi - novi hit na tržištu

Svijet stoji pred zelenom revolucijom koja ne zaobilazi ni industriju parfema

Rich Hippie: Woodstock, 100% organski
Rich Hippie: Woodstock, 100% organski (MWN)
Više o

ekološki proizvodi

,

ekološka proizvodnja

,

organski proizvodi

,

eko parfem

,

Olivia Giacobetti

,

organski mirisi

,

ekološki parfem

Od odjeće koju kupujemo do hrane koju jedemo - proizvođači su prepoznali trend i na tržište izbacuju sve više ekološki prihvatljivih proizvoda. Sličan proces zahvatio je i proizvođače parfema koji su počeli tražiti mirise bez sintetičkih tvari i kemikalija.

"Svijet parfema je svijet snova. Kreatori mirisa imaju zadatak pronaći dobitnu formulu koja će navesti ljude da se zaljube u neki od mnogobrojnih mirisa", rekla je za Metro World News Olivia Giacobetti, kreatorica prvih organski parfema.

"Prehrambenoj industriji relativno je lako proizvesti ekološke proizvode, ali je priča nekoliko puta zahtjevnija kada trebate osmisliti miris koristeći isključivo organske ekstrakte", tvrdi jedna od najcjenjenijih kreatorica parfema u svijetu.

Olivia Giacobetti rođena je i živi u Francuskoj, a do sada je radila za poznate kuće Honore des Pres Diptique, Guerlain, Hermes, L´Artisan Parfumeur i Penhaligon. Upravo je od Diptiquea dobila zadatak da kreira eko parfem čime je ta kuća u industriji parfema pokrenula potpuno novi trend.

Ulogu tzv. nosa, osnosno osobe koja kreira parfem usporedila je s radom kuhara i arhitekata: "Osmisliti fini parfem koji sadrži isključivo organske ekstrakte je kao da krenete peči kolač bez brašna, putra i jaja ili zidati kuću bez betona, cigli i željeza."

Kako kuća bez željeznih temelja nije jednaka onoj koja ih ima, Olivia se prilikom kreacije organskih parfema vodi pravilom da ne smije upasti u klopku kopiranja klasičnih mirisa koji sadrže sintetičke tvari.

"Biološki mirisi brže ishlapljuju, a u njihovoj proizvodnji na raspolaganju imam najviše dvadeset sastojaka, što znači da ne mogu računati na bazu od nekoliko stotina različitih komponenti koje koristim kod ne-bioloških parfema", rekla je kreatorica dodavši da se stoga mora usredotočiti na jedan prirodan miris koji blago nadograđuje organskim ekstraktima.

Iako mnogi vjeruju da su organski parfemi zdraviji za kožu, to nije nužno točno. Naime, sintetičke molekule zapravo izvorno potječu iz prirode, ali ih kemičari za potrebe proizvodnje različitim procesima izoliraju i reproduciraju.

Također, svi parfemi prolaze kroz detaljna dermatološka ispitivanja pa je u dvojbi oko kupnje ekološkog ili klasičnog parfema jedini pravi kriterij miris.

Piše: Romina McGuinness/ MWN
23.10.2009. 18:00:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh