« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Kreativne ideje

5 jednostavnih rješenja za globalne probleme

Što ako su odgovori na probleme poput razarajućih oluja, epidemija malarije i globalnog zatopljenja jednostavni i jeftini?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

globalno zatopljenje

,

štetni plinovi

,

malarija

,

globalni problemi

,

otapanje polarnih kapa

,

ozonski omotač

 Novinar Stephen Dubner i ekonomski stručnjak Steven Levitt, autori bestselera  ˝SuperFreakonomics˝ tvrde kako su kroz povijest jeftine i jednostavne ideje često riješavale najveće svjetske probleme. Autori smatraju da ni danas nije drugačije. ˝Svi misle kako je svijet današnjice grozan i užasan, te da je mnogo gore sada nego prije. No u krivu su, jer svijet je danas puno bolji nego što je ikada bio i svi naočigled nerješivi problemi vrlo brzo bi mogli postati dječja igra˝, objašnjava Dubner. Uz pomoć novih tehnologija i inovacija  ˝SuperFreakonomics˝ nudi  5 jednostavnih rješenja za globalne probleme.

1. Uragani - kao rješenje nudi se naprava koja hladi površinu oceana. Naime, uragani nastaju kao nakupina grmljavinskih oluja iznad tropskih voda uz zadovoljene određene uvjete u atmosferi i moru. Prvi i najvažniji uvjet za razvoj uragana je temperatura mora koja mora biti viša od 26.5°C. Toplina i vlaga iz toplog mora glavni je izvor energije za uragan. Uređaj je plutajući valjak dugačak oko 30-tak metara spojen da fleksibilni cilindar koji ide u dubinu do 100-tinjak metara. Sila valova koji se razbijaju o valjak gura toplu vodu na dno cilindra pri čemu se smanjuje površinska temperatura oceana. Za eliminiranje uragana trebalo bi upotrijebiti nekoliko tisuća takvih uređaja, no s obzirom na njihovu jednostavnu izradu i pristupačnu cijenu to ne bi bio problem.

2. Otapanje polarnih kapa - rješenje bi moglo biti obično crijevo za polijevanje vrta uz pomoć kojeg bi se ispušni plinovi, poput ugljičnog dioksida ispumpavali u atmosferu. Radilo bi se naravno o nekoliko vrlo dugih spojenih crijeva koje bi podržavali baloni. Prema nekim proračunima ova metoda je dovoljna da se zaustavi otapanje leda na polovima, pa i očuvaju vrste poput polarnog medvjeda. Kako navode stručnjaci, time bi se čak mogla regulirati temperatura Zemlje prema izboru, te je npr. vratiti u predindustrijsko doba.

3. Epidemija malarije - kao rješenje nudi se laserska tehnologija. Svake godine u svijetu se malarijom zarazi 500 milijuna ljudi, a milijun umre. Žrtve su uglavnom djeca. Uređaj koji radi po principu fotonske ograde komarce identificira već u zraku, putem valova koje stvaraju krilcima, te ih uništava.  

4. Nestašica cjepiva u zemljama trećeg svijeta - mnoga cjepiva u siromašnim zemljama Afrike ili su nedostupna ili jednostavno propadnu zbog visokih temperatura. Kao rješenje nudi se uređaj za očuvanje cjepiva koji temperaturu može održati niskom od 6 mjeseci pa do godine dana bez obzira na vremenske uvjete. Dobra uskladištenost cjepiva važna je zbog efektivnosti agenata. Prevelika temperatura dovodi do toga da cjepivo izgubi na svojoj djelotvornosti.

5. Plinovi koji uništavaju ozonski omotač - u tu grupu spada i metan koji se smatra najštetnijim plinom za ozon, te je 25 puta jači od ugljičnog dioksida. Objekti koji proizvode najviše tog plina uglavnom su velike stočarske farme. Krave i ostali preživači koji se na njima uzgajaju oslobađaju metan svaki put kada puštaju plinove ili obavljaju nuždu. Rješenje je jednostavno, a to je da se poveća uzgoj klokana jer su to životinje koje ne oslabađaju takav plin, a meso im je jednako kvalitetno kao i goveđe.

 

24.10.2009. 16:24:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh