« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ekomasakr

U minuti nestane šuma veličine 36 nogometnih igrališta

WWF tvdi da je trenutni ritam uništavanja šuma odgovoran za oko 20 posto učinka staklenika

(Daniel Beltra/Greenpeace)
Više o

efekt staklenika

,

Svjetski fond za prirodu

,

sječa šuma

,

nestanak šuma

Svake se godine u svijetu uništi oko 13 milijuna hektara šuma, odnosno svake minute nestaje šuma površine 36 nogometnih igrališta, piše u priopćenju Svjetskog fonda za prirodu (WWF) izdanom u četvrtak u Buenos Airesu, u sklopu svjetskog kongresa o šumama.

Ta organizacija za očuvanje prirode uputila je izazov svjetskim čelnicima - da 2010. bude godina bez uništavanja šuma.

"Taj cilj ukazuje na opseg i hitnost kojima se moramo suočiti s prijetnjama uništenja šuma radi očuvanja zdravlja planeta", kazao je Rodney Taylor, direktor programa za šume pri WWF-u.

Taylor naglašava da se "prirodne šume moraju sačuvati radi što većeg smanjivanja učinka staklenika i očuvanja bioraznolikosti". Po WWF-u, ritam uništavanja šuma odgovoran je za 20 posto učinka staklenika.

Trinaesti Svjetski kongres o šumama, u organizaciji UN-a za poljoprivredu i prehranu (FAO) održava se u Buenos Airesu uz sudjelovanje 3500 predstavnika iz 160 zemalja.

Zaključci Kongresa bit će vrlo važni prije pregovora na summitu u Kopenhagenu o globalnom zatopljenju, kojima se želi sastaviti novi međunarodni ugovor o klimi u zamjenu za protokol iz Kyota koji istječe 2012. (hina/metro-portal)

23.10.2009. 13:05:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh