« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
IPAK

EK: Trebaju nam radnici iz Istočne Europe

Radnici iz Istočne Europe, napose iz Rumunjske i Bugarske, pozitivno utječu na gospodarstva ostalih zemalja EU-a, rekla je u ponedjeljak Europska komisija

Europska komisija pokušava izgladiti situaciju
Europska komisija pokušava izgladiti situaciju (Arhiva)
Više o

EU

,

Europska komisija

,

radnici

,

istočna Europa

'Radnici (iz Istočne Europe) dolaze kao dopuna lokalnim radnicima i uglavnom ne uzimaju posao radnicima u zemlji prihvata', ističe povjerenik za socijalna pitanja Laszlo Andor.

Ti radnici 'uplaćuju u socijalne sustave zemalja domaćina', rekao je Andor odbacivši tvrdnje onih koji optužuju radnike s Istoka da dolaze na Zapad kako bi zlorabili socijalne pogodnosti.

Andor je u tom smislu predstavio praktični vodič Europske komisije o pravilnoj primjeni propisa EU-a na području socijalne sigurnosti. 'Zakoni EU-a sadrže točna jamstva koja sprječavaju građane da zlorabe sustave socijalne sigurnosti drugih zemalja Unije', protumačio je Andor.

Od 1. siječnja Rumunji i Bugari mogu slobodno raditi u svim zemljama EU-a. Ograničenja koja su bila na snazi u devet zemalja EU-a, među kojima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ukinuta su s tim nadnevkom, sedam godina nakon ulaska Bukurešta i Sofije u EU, potičući ponekad bojazan od masovnog dolaska građana tih zemalja koja je neopravdana, misli Europska komisija.

14.01.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh