« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
NAPOKON

EK predstavila LGBTIQ strategiju

Europska komisija predstavila prvu strategiju za ravnopravnost LGBTIQ osoba

Trebalo im je...
Trebalo im je... (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

LGBTIQ

,

strategija

Europska komisija je u četvrtak predstavila svoju strategiju EU-a za ravnopravnost lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih, nebinarnih, interseksualnih i queer osoba (LGBTIQ), u kojoj predlaže proširenje kaznenih djela na homofobni govor mržnje te najavljuje izradu zakona o uzajamnom priznavanju roditeljskih prava među članicama.

"Svatko bi se trebao osjećati slobodan biti ono što jest bez straha od progona. Upravo je to bit Europe i ono za što se zauzimamo. S pomoću ove prve strategije na razini EU-a intenzivirat ćemo naša djelovanja kako bismo osigurali da se prema svima postupa jednako", izjavila je potpredsjednica Komisije zadužena za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova, koja je zajedno s povjerenicom za ravnopravnost Helenom Dalli predstavila strategiju.

Ovom strategijom nastoje se ukloniti nejednakosti i riješiti problemi s kojima se suočava LGBTIQ populacija te se utvrđuje niz ciljanih mjera za sljedećih 5 godina, uključujući pravne mjere i financiranje. U strategiji se predlaže da se među zločine u EU-u svrsta zločin iz mržnje, koji obuhvaća i homofobni govor mržnje te da se, među ostalim, donese zakonodavstvo o uzajamnom priznavanju roditeljstva u prekograničnim situacijama.

Komisija navodi da se 43 posto LGBTIQ osoba osjeća diskriminirano.

"Svi građani Europske unije trebali bi se osjećati sigurno i slobodno bez straha od diskriminacije ili nasilja na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja ili spolnih obilježja. Još smo daleko od potpune uključenosti i prihvaćanja koje LGBTIQ osobe zaslužuju. Vjerujem da zajedno s državama članicama Europu možemo učiniti boljim i sigurnijim mjestom za sve", rekla je povjerenica Dalli.

Jourova i Dalli snažno su osudile nazivanje ideologijom zauzimanje za prava LGBTIQ osoba i proglašavanje zona bez LGBTIQ populacije.

"Biti ono što jesi nije ideologija, to je tvoj identitet. U Uniji ravnopravnosti svi se trebaju osjećati slobodnim i sigurnim da pokaže svoje identitet. Ne možemo prihvatiti tzv. 'LGBTIQ free-zones' u Europi. To su zone slobodne od čovječnosti", rekla je povjerenica Dalli.

Jourova je dodala da to nije "zapadna ideologija" kako se ponegdje u EU-u naziva, nego da je tu riječ o ravnopravnosti i identitetu.

Iz redova poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, primjerice, često se čuje kako se širenjem prava LGBT zajednice potkopavaju tradicionalne obiteljske vrijednosti. Gotovo 100 poljskih lokalnih vlasti usvojilo je rezolucije protiv "LGBT ideologije", a konzervativni poljski aktivisti te svoje gradove nazivaju "LGBT-free zonama"

Strategijom Komisije se utvrđuje niz ciljanih mjera koje se temelje na četirima glavnim temama i koje su usmjerene na: borbu protiv diskriminacije; jamčenje sigurnosti; izgradnju uključivih društava i predvođenje poziva na ravnopravnost LGBTIQ osoba diljem svijeta.

Komisija najavljuje da će u okviru borbe protiv diskriminacije razmotriti pravni aspekt i provesti pregled stanja, posebno u području zapošljavanja. Nakon izvješća o ravnopravnosti zapošljavanja koje će bit objavljeno 2022. godine, predložiti će sve zakonodavne akte, posebno one o jačanju uloge tijela nadležnog za ravnopravnost.

Komisija će sljedeće godine predstaviti inicijativu za proširenje popisa „zločina u EU-u" kako bi se obuhvatili zločin iz mržnje i govor mržnje usmjereni prema LGBTIQ osobama.

Osim toga, Komisija će pružiti mogućnosti financiranja za inicijative usmjerene na borbu protiv zločina iz mržnje, govora mržnje i nasilja nad LGBTIQ osobama.

Također se najavljuje zakonodavna inicijativa o uzajamnom priznavanju roditeljstva i istražiti moguće mjere za poticanje uzajamnog priznavanju istospolnog partnerstva u državama članicama.

Pod vodstvom povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli i uz podršku radne skupine za ravnopravnost Komisija će u sve politike i glavne inicijative EU-a uključiti i borbu protiv diskriminacije kojoj su izložene LGBTIQ osobe.

Države članice trebale bi se oslanjati na postojeće primjere najbolje prakse i razvijati vlastite akcijske planove za ravnopravnost LGBTIQ osoba. Cilj je bolja zaštita LGBTIQ osoba od diskriminacije i dopunjavanje djelovanja u okviru te strategije mjerama za poboljšanje ravnopravnosti LGBTIQ osoba u područjima koja su u nadležnosti država članica, navodi Komisija

15.11.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh