« Život
objavljeno prije 28 dana i 4 sata
WOW!

Einstein je ipak bio u pravu

Teorija relativnosti Alberta Einsteina tvrdi da je gravitacijsko povlačenje iz crnih rupa toliko ogromno da može savijati magnetska polja i uvijati svjetlost, pa polja djeluju kao ogledalo

Što rade crne rupe?
Što rade crne rupe? (Arhiva)
Više o

Albert Einstein

,

crne rupe

,

teorija relativnosti

Albert Einstein je, izgleda, bio u pravu... bez obzira na to što je zapravo bio treći savjetnik u patentom uredu, očito je razmišljao na pravi način i sada, više od sto godina kasnije, moramo mu skinuti kapu.

Naime, astronomi su prvi put uspjeli vidjeti što se nalazi iza crne rupe. Naime uočili su svjetlost s druge strane, čime su dokazali da je Albert Einstein sa svojom teorijom relativnosti bio u pravu.

Pomoću rendgenskih teleskopa, tim međunarodnih znanstvenika proučavao je supermasivnu crnu rupu udaljenu 800 milijuna svjetlosnih godina kada su došli do nevjerojatnog otkrića.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford objavili su studiju tijekom koje je astrofizičar Dan Wilkins u početku uočio niz zasjepljujućih svjetala kada je poslao rendgenske "odjeke" - što je uobičajeno za crne rupe.

>> Crne rupe skrivaju civilizacije? >>

Međutim, ono što ga je zadivilo je to što su se tada pojavila svjetla koje su bila manja i različitih boja od standardnih svjetala na koja su navikli.

Kako nastaju crne rupe

Crne rupe mogu biti različitih veličina, a nastaju kada masivne zvijezde na kraju svog životnog ciklusa kolabiraju u sebe. Supermasivne crne rupe najveća su vrsta, a rastu proždirući tvar i zračenje te se možda i spajaju s drugim crnim rupama.

>> Gladna crna rupa je svemirska karika koja je nedostajala? >>

Iznimno ih je teško proučavati jer zbog svoje ogromne mase i posljedično ogromne gravitacije ne dopuštaju niti svjetlosti, odnosno niti fotonima da odu s nje. Odatle im i naziv "crne rupe".

No, ovo nevjerojatno otkriće potvrdilo je teoriju o općoj relativnosti Alberta Einsteina iz 1915. godine. On je utvrdio da je gravitacijsko povlačenje iz crnih rupa toliko ogromno da može iskriviti tkivo prostora, savijajući svjetlost i uvijajući magnetska polja.

S obzirom na savijanja, Einstein je tvrdio da se ponašaju kao ogledala te da bi se zbog toga trebala moći vidjeti svjetlost koja se nalazi s druge strane.

Ovo otkriće dogodilo se samo dvije godine nakon što su znanstvenici 2019. godine snimili prvu fotografiju crne rupe.

>> Crne rupe su stvarno vrata u druge svemire? >>

"Prije pedeset godina, kada su astrofizičari počeli nagađati o tome kako bi se magnetsko polje moglo ponašati blizu crne rupe, nisu imali pojma da bismo jednog dana mogli imati tehnike kojima bismo ovo izravno mogli promatrati i vidjeti Einsteinovu opću teoriju relativnosti na djelu", objašnjava Roger Blandford, koautor istraživanja objavljenog u časopisu Nature.

26.09.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.09.2021. 09:42
    Einstein je bio pametan covjek
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh