« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NASILJE NA STADIONU

Egipatske vlasti detaljno će istražiti okolnosti tragedije

Najveća katastrofa u povijesti egipatskog nogometa, u kojoj su poginule najmanje 73 osobe, a oko tisuću ih je ozlijeđeno, dogodila se u srijedu na stadionu u Port Saidu

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

nasilje na stadionima

,

Egipatska revolucija

Egipat će osnovati istražno povjerenstvo čiji će zadatak biti utvrditi sve okolnosti koje su dovele do pogiblje 73 osobe u jučerašnjim navijačkim neredima, javlja Hina.

Osnivanje istražnog povjerenstva šef egipatskog vojnog vijeća Tantavi je najavio u izjavi državnoj televiziji koju je prenijela agencija Reuters ne navodeći dodatne detalje.

No, u telefonskoj izjavi za jedan egipatski sportski televizijski kanal Tantavi je ustvrdio kako neće dopustiti da se krivci za nogometno nasilje izvuku nekažnjeni.

"Takve vrste događaja mogu se zbiti bilo gdje na svijetu, ali nećemo dozvoliti da se oni koji iza njih stoje izvuku", kazao je Tantavi.

Dodao je da će žrtve nakon istrage imati pravo na naknadu.

"Proći ćemo kroz ovu fazu. Egipat će biti stabilan. Imamo plan za prijenos vlasti izabranim civilima. Ako bilo tko planira nestabilnosti u Egiptu neće uspjeti. Svatko će dobiti ono što zaslužuje", rekao je Tantavi, dodajući da je osiguranje utakmice bilo u nadležnosti policije.

Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim izjavio je za državnu televiziju da je nakon izgreda uhićeno 47 osoba te da se potraga za odgovornima nastavlja. Kazao je i da je velik broj žrtava stradao u sudaru navijača na stadionu u Port Saidu.

Najveća katastrofa u povijesti egipatskog nogometa, u kojoj su poginule najmanje 73 osobe, a oko tisuću ih je ozlijeđeno, dogodila se u srijedu na stadionu u mediteranskom gradu Port Saidu nakon utakmice dva najbolja egipatska nogometna kluba.

Kada je sudac odsvirao kraj utakmice navijači suprotstavljenih klubova, Al Masrija i Al Ahlija, počeli su bacati kamenje, boce i petarde, a izgredi su uskoro izmakli kontroli. Većina žrtava stradala je u stampedu izbezumljene publike ili su pali s terasa na stadionu, javljaju agencije.

Muslimanska braća za nasilje su optužili pobornike svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

02.02.2012. 08:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh