« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
NOVI VLADARI

Egipat: Vojska raspustila parlament i suspendirala ustav

Vojska je najavila da će oko šest mjeseci "vladati" Egiptom i objavila niz novih ali očekivanih odluka

Egipat
Egipat (Wikipedia)
Više o

Egipat

,

Egipat revolucija

,

Hosni Mubarak

Egipatsko vrhovno vojno vijeće, koje nakon odlaska Mubaraka upravlja zemljom, u priopćenju je najavilo "raspuštanje gornjeg i donjeg doma parlamenta" u kojemu dominiraju članovi Nacionalne demokratske stranke bivšega predsjednika Mubaraka, prenosi Hina.

Usto, vojska je priopćila da će nadzor nad državom zadržati šest mjeseci, odnosno do parlamentarnih i predsjedničkih izbori nakon donošenja ustavnih amandmana.

"Više vijeće oružanih snaga vodit će poslove zemlje u privremenom razdoblju od šest mjeseci ili do kraja izbora za gornji i donji dom parlamenta i predsjedničkih izbora", stoji u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Među donesenim odlukama je i "osnivanje odbora za izmjenu nekih odredaba ustava te utvrđivanja pravila za referendum o njima".

Predsjednik Hosni Mubarak odstupio je s dužnosti u petak nakon 18 dana masovnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vlasti. Vojska je obećala demokratske reforme po preuzimanju vlasti.

Vrhovno vojno vijeće usto je odlučilo da će predsjednik Vijeća predstavljati Egipat u inozemstvu, da će Više vojno vijeće u prijelaznom razdoblju donositi zakone, zatim da će premijer Ahmad Šafik ostati na dužnosti do formiranja nove vlade, da će se organizirati izbori za oba doma parlamenta i predsjednika te da će država provoditi međunarodne sporazume i obveze koje je preuzela.

13.02.2011. 18:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh