« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
ANALIZA

Tajne službe i Wall Street su izvan kontrole

U tajnosti donose odluke i za njih ne polažu račune iako one utječu na život brojnih Amerikanaca

NSA se potpuno otela kontroli
NSA se potpuno otela kontroli (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

NSA

,

centri moći

Nacionalna sigurnosna agencija i Wall Street danas su dva velika centra nekontrolirane moći u političko-ekonomskom sustavu jer u tajnosti donose odluke i za njih ne polažu račune iako one utječu na život brojnih Amerikanaca, piše za portal Huffington Post od petka američki profesor Robert Reich.

'Obavještajna zajednica' i njezin epicentar, Nacionalna sigurnosna agencija koja djeluje unutar ministarstva obrane, prikupljaju informacije kako bi jamčile sigurnost građana i to ne bi trebalo nikoga brinuti, piše Reich, profesor javne politike na Sveučilištu California u Berkleyu.

Tehnološki domet obavještajne zajednice je golem, izvori gotovo neograničeni, a operacije tajne te izabrani zastupnici ne mogu učinkovito nadzirati čak ni malen dio njezina rada.

Sjedinjene Države potresla je afera nakon što je bivši obavještajac otkrio javnosti da američke agencije prikupljaju milijune podataka iz telefonskih komunikacija i s interneta iz cijelog svijeta.

'NSA ima toliko mnogo moći, a nadzor nad njom tako je malen da imamo sve razloge za zabrinutost', drži profesor koji je bio ministar rada u doba predsjednika Billa Clintona te ističe: 'Čini se da je NSA doslovce izvan kontrole'. Drugi mračan centar moći je Wall Street, financijsko središte koje bi trebalo biti pod nazdorom tržišnih snaga, tvrdi on.

'No te su banke sada tako velike (veće nego što bile prije pet godina kada su se gotovo istopile) i drže Washington u takvu monopolističkom stisku da imamo sve razloge za zabrinutost', ocjenjuje Reich.

Činjenica da nijedan dužnosnik nije pravno odgovarao za zloporabe koje su prije bez godina gotovo uništile američko gospodarstvo, a teret tih događaja još snose milijuni Amerikanaca.

Činjenica je da čak i državni odvjetnik priznaje kako su banke 'prevelike da bi ih strpali u zatvor' te da se te banke nastavljaju neodgovorno igrati novcem, piše autor i za primjer navodi slučaj banke JP Morgan Chase i gubitak šest milijarda dolara. 'Sve su to dokazi da je Wall Street opasno izvan kontrole', piše Reich te ističe:

'Otrovna kombinacija neumjerene moći i manjak odgovornosti čine oba centra opasnima, prijetnjom našim temeljnim vrijednostima i ustanovama'.

Autor zaključuje kako ni republikanci ni demokrati nisu učinili ništa učinkovito kako bi obuzdali ta dva centra nekontrolirane moći te ako bi se pojavila 'treća održiva snaga u Americi, mogla bi se roditi upravo iz tih nesretnih posljedica'.

15.06.2013. 08:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh