« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KLUPKO SE ODMOTAVA

Dvoje špijuna priznalo da su Rusi s lažnim imenima

Špijuni u SAD-u Michael Zottoli i Patricia Mills zapravo su Mihail Kutzik i Natalia Pereverzeva

ruski špijuni SAD
ruski špijuni SAD (Shutterstock)
Više o

krizma

,

Luca Montecchi

,

generali presude

,

maslačak

,

ginseng

,

vrhovno biće

,

dosjei

,

najčešće fobije

,

mora

Michael Zottoli i Patricia Mills, optuženi špijuni u SAD-u, priznali su da su Rusi i da su koristili lažna imena, objavili su u petak američki tužitelji.

Pravo ime Zottolija je Mihail Kutzik, a Patricia Mills je ustvari Natalia Pereverzeva, naveli su tužitelji u podnesku saveznom sudu u Alexandriji, prenose američke TV mreže. Mills je rekla da joj roditelji, te braća i sestre žive u Rusiji. Treći optuženi špijun, Mihail Semenko, imao je "tajnu komunikaciju" s ruskim dužnosnicima, naveli su tužitelji.

To troje optuženih treba se u petak popodne, po lokalnom vremenu, pojaviti u saveznom sudu u Alexandriji, kako bi se odlučilo ispunjavaju li uvjete za oslobađanje uz jamčevinu. Saslušanje, prvotno zakazano za četvrtak, odgođeno je nakon što su obrani predstavljeni novi dokazi optužbe.

>> Anna Chapman: Profil ruske špijunske ljepotice

Tužitelji su naveli da su njih troje, dio 11-člane skupine ruskih špijuna optuženih u New Yorku, Virginiji i Massachusettsu, neregistrirani agenti ruske obavještajne službe SVR, nasljednice KGB-a. Tužitelji tvrde da su se članovi špijunske mreže godinama pokušavali infiltrirati u američke političke krugove, te da će pobjeći ako budu oslobođeni.

"Dokazi su jaki, priroda i okolnosti djela uključuju tajna svjetska putovanja i sposobnost da se potajno pozovu resursi SVR-a. Povijest i karakteristike optuženih pokazuju da su vješte varalice, koji su u više navrata izdali svoje najbliže i rado bi to opet učinili, bijegom", istakli su tužitelji.

Jedanaesti član skupine, Christopher Metsos, koji je uhićen na Cipru i oslobođen uz jamčevinu, nakon čega je pobjegao, vjerojatno je napustio otok, rekao je ciparski ministar pravosuđa Loucas Louca.

FBI navodi da je Metsos agent ruske obavještajne službe, koji je putovao u SAD da isplati druge špijune. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 23:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh