« Život
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Dvije navike za sjajnu vezu

Čvrst i dugotrajan odnos između dvoje ljudi zahtijeva da se obje strane trude i konstantno rade na njemu. Ipak, nije sve tako strašno kako se možda na prvu čini

Nije tako teško ostvariti sretnu vezu ... ili?
Nije tako teško ostvariti sretnu vezu ... ili? (Dreamstime)
Više o

savjeti

,

ljubaznost

,

sretna veza

,

velikodušnost

Sretna veza čini se nekima kao nemoguća misija, no zapravo je vrlo jednostavna stvar, tvrde psiholozi koji kažu da postoje samo dvije osobine koje definiraju svaku sretnu vezu, a to su osobine koje svatko od nas treba koristiti u životu - ljubaznost i velikodušnost.

Nakon desetljeća istraživanja u kojima su sudjelovale tisuće parova, do tog otkrića su došli psiholozi John i Julie Gottman. Otkrili su da je ljubaznost čvrsta spona koja veže partnere i da je ova osobina, uz emocionalnu stabilnost, najvažniji faktor koji jamči uspješan brak ili vezu.

Naravno, najteže je ostati ljubazan tijekom rasprava i svađa s partnerom, ali upravo tada je, ističu, to najvažnije. Ljutnja i agresija mogu prouzrokovati nepopravljivu štetu u vezi, stoga, samokontrola na prvom mjestu.

"Ljubaznost ne znači da ne izražavamo ljutnju, ali ljubaznost određuje kako ćemo izraziti svoju ljutnju. Možete biti osorni prema partneru ili možete na pristojan način objasniti zašto ste povrijeđeni ili ljuti", rekla je Julie Gottman za Brightside.me.

Velikodušnost, s druge strane, daje priliku da budete dobri prema partneru čak i kad to nije zaslužio/la, pokažete i svoju širinu i ljubav, što će znati biti uzvraćeno.

Eto, ne zvuči baš komplicirano, slažete li se?

23.10.2016. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh