« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina
ZELENA ENERGIJA

Dvije milijarde eura vrijedan vjetropark gradi se kod Liverpoola

Ukupno će biti postavljeno 160 vjetroturbina, a cijeli vjetropark prostirat će se na 79 četvornih kilometara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (RWE Siemens press)
Više o

vjetroelektrana

,

vjetropark

,

zelena energija

Gwynt y Môr naziv je dvije milijarde eura vrijednog vjetroparka na moru, u zaljevu Liverpool (18 kilometara od obale Sjevernog Walesa), kojeg će zajedno graditi RWE Innogy, Stadtwerke München i Siemens koji su potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju.

Vjetropark Gwynt y Môr (što na velškom znači "vjetar u moru") imat će snagu od čak 576 megawata, a kad bude dovršen bit će jjedan od najvećih ovakvih vjetroparkova u svijetu. Ukupno će biti postavljeno 160 vjetroturbina, a cijeli vjetropark prostirat će se na 79 četvornih kilometara.

Radovi na postavljanju prvih temelja za vjetroturbine započet će krajem 2011. godine, a cijeli bi projekt trebao biti dovršen 2014.

"Još od 2008. godine nastojimo učiniti RWE 'zelenijom' tvrtkom, a Gwynt y Môr će tome dati značajan obol svojom izlaznom snagom od gotovo 580 MW i godišnjom uštedom na produkciji CO2 od otprilike 1,7 milijuna tona. Ovo je peti vjetropark na moru u kojem RWE sudjeluje ne samo kao investitor, već i kao graditelj, što predstavlja ravnotežu kojom se doista možemo ponositi", kaže Fritz Vahrenholt, izvršni direktor tvrtke RWE Innogy.

Prva elektrana u sklopu ovog vjetroparka bit će puštena u rad već 2013. godine.

Nakon dovršetka cijelog projekta vjetropark će proizvoditi 1,950 gigawat-sati električne energije godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 400 tisuća britanskih kućanstava električnom energijom. Lokacija je iznimno povoljna za gradnju vjetroparka jer je more u spomenutom zaljevu relativno plitko, a brzine vjetra vrlo su velike.

>>Divovski kabel opskrbljivat će zemlje obnovljivom energijom

29.06.2010. 12:15:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pero
    29.06.2010. 12:58
    Nice :) tako treba..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh