« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NORVEŠKA I NJEMAČKA

Divovski kabel opskrbljivat će zemlje obnovljivom energijom

Cilj je izgraditi ogromnu mrežu za distribuciju električne energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

vjetrenjače

,

vjetroelektrana

,

NorGer

Ogroman kabel koji će povezivati Njemačku i Norvešku omogućit će razmjenu energije vjetra i hidroenergije između dvije zemlje počevši od 2015., objavila je u srijedu njemačka Savezna agencija za distribucijsku mrežu.

Posao postavljanja kabela dodijeljen je norveško-švicarskom konzorciju NorGer koji je već zatražio odgovarajuću dozvolu, kazao je glasnogovornik njemačkog regulatornog tijela.

Vrijednost projekta iznosi oko 1,4 milijarde eura.

Kabel će se protezati od Flekkefjorda na jugu Norveške do Wilhelmshavena na sjeveru Njemačke, imat će kapacitet 1.400 megavata, istovjetan kapacitetu velike elektrane.

Tijekom razdoblja slabe potražnje kabel će iz Njemačke provoditi električnu energiju dobivenu iz energije vjetra prema hidroelektranama u Norveškoj koje će zauzvrat slati višak energije Njemačkoj u razdobljima najveće proizvodnje.

Trenutno se planira gradnja brojnih farmi vjetroelektrana u Sjevernom moru ali energija vjetra uvelike ovisi o vremenskim prilikama i teško ju je skladištiti.

Njemačka se nada da će u suradnji s osam europskih zemalja izgraditi ogromnu mrežu za distribuciju električne energije u cilju daljnjeg razvoja energije vjetra. Odgovarajući projekt vrijedan je nekoliko milijardi eura i tek je u povojima. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 11:43:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh