« Život
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
MA DA?

Dvije kvalitete partnera koje mora imati

Psiholozi kažu kako je najvažnije da partner ima ove dvije karakteristike: savjest i samokontrolu

Možda zvuči čudno...
Možda zvuči čudno... (Arhiva)
Više o

idealan partner

,

samokontrola

,

savjest

Kako pronaći idealnog partnera? Svatko od nas ima svoje kriterije, pa netko traži osobu s kojom je lako, drugi onoga koji ih nasmijava, treći inteligentnog, a neki se oslanjaju samo na vanjski izgled...

Naravno, sve navedeno je važno, no studije su pokazale da ni jedna od tih karakteristika nije presudna, odnosno ključna u odabiru životnog druga. Psiholozi kažu kako je najvažnije da partner ima ove dvije karakteristike: savjest i samokontrolu.

Što savjesnost i samokontrola imaju s romantikom? Pa, vjerujemo da bi se iznenadili... "Osobama koje imaju samokontrolu partneri više vjeruju. Povjerenje je bitna stavka. Tri različite studije pokazale su da su su osobe s visokom razinom samokontrole vjerne svojim muževima, ženama, dečkima ili curama, za razliku od onih koji nemaju samokontrolu", kaže za portal Psychology Today, psiholog Jeremy Nicholson.

"Oni koji se mou kontrolirati, mogu odoljeti iskušenju, čak i kada netko vrlo privlačan koketira s njima", dodaje Nicholson. Stoga, ako tražite nekoga na duge staze, bolje ćete proći pronađete li nekoga s visokom razinom samokontrole.

Druga kvaliteta za kojom treba tragati je savjesnost.

Iako to zvuči još manje romantično od samokontrole, činjenica je da će savjesni partner vjerovatno uložiti više napora kako bi sredio stvari s vama kada nastupe krizna vremena u vezi.

"U dvije studije, znanstvenici su otkrili da savjesnost igra ulogu u motivaciji za ispravljanje pogrešaka u odnosima, konstruktivnom rješavanju problema i zadovoljstvu odnosa, piše Nicholson.

"Možda želite nekoga tko će vas oboriti s nogu, ali istina je da ćete imati sretniji odnos ako odaberete nekoga tko je voljan potruditi se kada dođu tešk avremena, a svaka veza ih ima", dodaje psiholog.

I ne manje važno - osobe koje su savjesne i imaju visoki stupanj samokontrole jesu osobe od riječi. One će održati svoja obećanja, a to je ono što želite od romantičnog partnera. 

"Očigledno da ljudi ne održavaju obećanja jer vas vole. Oni to rade jer imaju samokontrolu izvršiti zadatak koji su vam obećali. Što god željeli od partnera, apsolutno ne želite nekoga tko neće održati svoja obećanja koja vam daje ili ne. To je recept za frustraciju i bolove", zaključuje.

17.10.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh