« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 sati i 27 minuta
COOL

Dugovječnost na Sardiniji: Tajne stogodišnjaka

Dugovječnost nije slučajna, već je rezultat jedinstvene kombinacije prehrane, načina života i genetike

Idila, čista idila...
Idila, čista idila... (Arhiva)
Više o

zdrava prehrana

,

Sardinija

,

prehrana

Sardinija, drugi po veličini talijanski otok u Sredozemlju, poznata je po iznimno visokom broju stogodišnjaka. Ovaj otok smatra se jednom od "Plavih zona" - područja na svijetu gdje ljudi žive znatno dulje i zdravije od prosjeka. Ova dugovječnost nije slučajna, već je rezultat jedinstvene kombinacije prehrane, načina života i genetike.

1. Prehrana

Jedna od ključnih tajni dugovječnosti na Sardiniji je mediteranska prehrana. Mještani konzumiraju puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja. Njihova prehrana bogata je antioksidansima i zdravim masnoćama, što doprinosi zdravlju srca i smanjenju upala. Također, Sardinci jedu vrlo malo mesa, a kad ga konzumiraju, najčešće je to janjetina ili kozje meso, bogato proteinima i niskim udjelom masti.

Poseban je naglasak na konzumaciji fermentiranih proizvoda, poput ovčjeg i kozjeg sira, koji su bogati probioticima, što pomaže u održavanju zdrave crijevne flore i jačanju imuniteta.

2. Tjelesna aktivnost i jednostavan život

Osim zdrave prehrane, tjelesna aktivnost igra veliku ulogu u dugovječnosti Sardinaca. Iako rijetko prakticiraju intenzivne oblike vježbanja, većina njih ostaje aktivna kroz svakodnevne aktivnosti poput hodanja, rada u vrtu i brige o stoci. Život na otoku tradicionalno je jednostavan, sa sporijim tempom, što smanjuje stres i pridonosi mentalnom zdravlju.

3. Jaka društvena povezanost

Obitelj i zajednica imaju središnju ulogu u životu Sardinaca. Starije osobe poštuju se i često ostaju aktivni članovi društva do kraja života. Druženje s obitelji i prijateljima, kao i jaka međugeneracijska povezanost, pozitivno utječu na mentalno zdravlje i osjećaj svrhe, što doprinosi dugovječnosti.

4. Genetika

Iako su prehrana, aktivnost i društveni odnosi ključni, genetika također igra važnu ulogu. Istraživanja su pokazala da Sardinci imaju specifične genetske karakteristike koje ih čine otpornijima na bolesti povezane sa starenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i raka.

Zaključak

Dugovječnost na Sardiniji rezultat je sinergije zdrave prehrane, aktivnog i jednostavnog načina života, snažnih društvenih veza i povoljne genetike. Ova kombinacija čini Sardiniju jednim od najzdravijih mjesta na svijetu, a njeni stogodišnjaci simbolom zdravog i dugog života.

26.09.2024. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh