« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MA DA?

Dugotrajno sjedenje ubrzava starenje

Dugotrajno sjedenje povećava rizik od visokog krvnog tlaka, usporava metabolizam, deblja i povećava rizik od obolijevanja od raka za čak 66 posto - no to nije sve

Dobro izračunajte koliko zapravo sjedite dnevno...
Dobro izračunajte koliko zapravo sjedite dnevno... (Shutterstock)
Više o

sjedenje

,

dugotrajno sjedenje

,

ubrzano starenje

,

sjedilački način života

Sjedilački način života je, uz nezdravu prehranu, jedan od glavnih razloga za epidemiju pretilosti, a uz to povećava rizik od visokog krvnog tlaka, a možda i najgore je činjenica d povećava rizik za obolijevanje od raka za čak dvije trećine - no niti to nije sve.

Naime, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu San Diego pokazalo je da osim svega navedenog, dugotrajno sjedenje ubrzava starenje.

Ugroženi su svi koji sjede 10 ili više sati dnevno i pritom ne vježbaju niti malo, ali problem imaju i oni koji to rade manje od 40 minuta dnevno - s takvim stilom života uzrokujete prerano starenje svojih stanica za nevjerojatnih 8 godina.

Kako dobro znamo, žene s biološki starijim stanicama imaju kraće telomere koji se nalaze na kraju lanca DNK i pomažu u zaštiti kromosoma od propadanja

Skraćenje telomera povezano je s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i raznim vrstama raka, a njihovom skraćivanju pridonose i loše životne navike poput pušenja ili prekomjerne konzumacije alkohola.

 

20.01.2017. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh