« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
MLJAC

Zašto svaki dan treba jesti - grah?

Veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masti. To blagotvorno djeluje na zdravlje, ali i na liniju

Nema do finog grahića :)
Nema do finog grahića :) (Arhiva)
Više o

kolesterol

,

slanutak

,

grah

,

grašak

,

grahorice

Grah je jedna od onih namirnica koje ljudi pokušavaju izbjeći jer, eto, napuhuje i donosi probleme s vjetrovima, no ako je vjerovati kanadskim znanstvenicima - grah bi trebalo jesti svaki dan!

Dobro, ne mora to biti baš grah, ali bilo što iz reda grahorica, odnosno mahunarki - svakako. To znači da bi svaki dan na tanjuru trebali imati leću, bob, grašak, slanutak ili soju. A zašto?

Kanađani tvrde da veći udio ovih namirnica u prehrani znači smanjenje konzumacije namirnica s višim glikemijskim indeksom te onih s većim udjelom masti. To blagotvorno djeluje na kolesterol, odnosno smanjuje onaj loš, a povećava dobar.  

Mahunarke su također pune proteina, vitamina, minerala i vlakana, a zbog ovog posljednjeg odlično djeluju na probavu. Ukoliko vas dosad nismo potaknuli da jedete više graha, možda će vam ovaj podatak promijeniti mišljenje.

Mahunarke i grahorice pomažu u mršavljenju.

Porcija od 130 grama dnevno pomoći će vam da skinete suvišne kilograme bez ikakve dijete. Utvrđeno je da ovakva malena promjena na jelovniku rezultira gubitkom 0.34 kilograma u šest tjedana. Sad ste sigurno razočarani, no gledajte na to s druge strane: dugoročno, zajamčena vam je vitka linija, kilogrami se neće vraćati, a vi ste, time što se hranite zdravo, svom tijelu učinili uslugu.

"Iako je riječ o malenom gubitku na kilogramima, naša istraživanja pokazuju da i sitne promjene u prehrani mogu dovesti do zdravog mršavljenja, a što je još važnije, bez JO-JO efekta", kaže dr. Russell de Souza iz bolnice Sveti Mihael u Torontu, voditeljica istraživanja koje je provedeno na 1.037 ispitanika.

Osim na kolesterol, grahorice dobro utječu i na zdravlje srca.

U svakom slučaju, treba ih uključiti u prehranu. One se sporo probavljau te vas dulje drže sitima.

Preporučljivo je namočiti ih noć prije kako bi izbjegli nadutost i težinu u želucu.

Suhi grašak i leću ne treba namakati. Stoga, u trgovinu po kombu algu koja sprječava napuhavanje i - navalite!

20.01.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh