« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
GLAZBA

Dubrovnik na glazbenoj hridi

Jedinstveni Dubrovnik na glazbenoj hridi ponovno na programu Igara

Dubrovnik na hridi
Dubrovnik na hridi (Arhiva)
Više o

glazba

,

Dubrovnik na glazbenoj hridi

Jedinstveni program Dubrovnik na glazbenoj hridi koji okuplja uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika, neobičnog odabira instrumenata i istaknutih osobnosti i ovog festivalskog ljeta dio je Igara uz potporu zaklade Caboga Stiftung, i to u utorak, 10. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora. Ansamblu pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija će se u izvedbi djela Debussyija, Iberta, Đurovića i Mahlera, pridružiti solisti Lovro Merčep, Marija Grazio i Dubravka Šeparović Mušović.

Iako je svoj začetak imao u komorno-solističkom programu Dubrovnik plovi u intonaciji na 69. Igrama 2018. godine, Dubrovnik na glazbenoj hridi svojevrsni je nastavak lanjskog istoimenog programa na kojem su ponajbolji dubrovački glazbenici pokazali kako su dubrovačka glazbena hrid zapravo oni, umjetnici, koji održavaju vitalnost Grada i čuvaju njegovu bogatu kulturnu tradiciju.

Za ovo izdanje programa, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, okupljen je ansambl koji čine: violinistice Mirabai Weismehl i Tara Horvat, violistica Lidija Martinović, čelistica Vanda Đanić, kontrabasist Denis Ajduković, trubač Ivan Kušelj, hornist Toni Kursar, fagotist Matija Novaković, flautistica Đive Kušelj, oboist Antonio Haller, klarinetist Stijepo Medo, Veronika Ćiković na harfi, Stjepan Vuger na harmonici te na udaraljkama Karmen Pervitić i Fran Krsto Šercar.

Ansambl će koncert otvoriti Preludijem za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u obradi Tomislava Fačinija, a u izvedbi Komornog concertina Jacquesa Iberta pridružit će im se mladi saksofonist Lovro Merčep, laureat brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, čiju sjajnu izvedbu Koncerta za saksofon i gudački orkestar Ivana Končića na 66. Igrama festivalska publika još dobro pamti. Drugi dio programa donosi Koncert za glasovir i orkestar kojeg će s ansamblom izvesti Marija Grazio kojoj je skladatelj Frano Đurović ovu kompoziciju i posvetio te ga je i praizvela 2010. godine.

Valja podsjetiti i da je ova dubrovačka pijanistica za interpretaciju Šostakovičeva prvog klavirskog koncerta na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađena Orlandom za najbolju glazbenu izvedbu te festivalske 2006. godine. Kraj koncertne večeri u Dvoru donijet će Pjesme putujućeg djetića Gustava Mahlera, također u Fačinijevoj obradi, a u izvedbi nacionalne prvakinje, mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović, dvostruke dobitnice Orlanda (2000. i 2013.), koja je i lani u sklopu programa Dubrovnik na glazbenoj hridi veličanstveno interpretirala Mahlera.

Ulaznice su dostupne online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

08.08.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh