« Žene
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OČI ŠIROM OTVORENE

Droga za silovanje može biti i legalan lijek - budite uvijek na oprezu

Rohypnol (flunitrazepam) liječnici propisuju kao sredstvo za spavanje ili smirenje i to kod kratkoročnih liječenja nesanice - nažalost, koriste ga i silovatelji

Pazite tko vas nudi pićem!
Pazite tko vas nudi pićem! (Deviantart)
Više o

droga

,

silovanje

,

Rohypnol

,

roofie

Za svoje nečasne namjere silovatelji najčešće upotrebljavaju rohypnol, ketamin ili GHB. Droge za silovanje ili "date rape drugs" uzrokuju euforiju ili histeriju, uznemirenost, potrebu za druženjem, vrtoglavicu, halucinacije, povraćanje, zbunjenost, govorne i motoričke smetnje te gubitak pamćenja. Počinitelj će neopreznoj žrtvi neprimjetno u piće usuti jednu od navedenih droga i dok djevojka polagano počne gubiti nadzor nad samom sobom, ljubazno će joj se ponuditi da je odvede kući. Okolina obično ne obraća pažnju na ono što se događa jer žrtva pokazuje samo znakove opijenosti. Zabrinjavajuće je što se žrtva, nakon što se probudi, ne sjeća ničega. To je ujedno glavni razlog što većina počinitelja ne dospije u ruke pravde.

No danas ćemo pisati o Rohypnol čija je posebnost u tome što je potpuno legalan lijek.

Što je Rohypnol?

Rohypnol (flunitrazepam) liječnici propisuju kao sredstvo za spavanje ili smirenje i to kod kratkoročnih liječenja nesanice, a koristi se i kao blagi anestetik. Tablete rohypnola obično su bijele boje, s jedne strane imaju utor, a s druge strane natpis "ROCHE" (po proizvođaču Hoffman-Ja Roche) i zaokružen broj jedan ili dva, što označava sadržaj aktivne tvari izražen u miligramima. Proizvodnja i prodaja na recept legalni su u Europi i Latinskoj Americi, a velik se broj tih tableta poštom prokrijumčari na sve strane svijeta, posebno u Sjedinjene Američke Države, gdje se za njih proširio ulični naziv "roofies".

Kakvi su učinci Rohypnola?

Njegovi su učinci slični valiumu (diazepan), ali je otprilike deset puta jači. Zato ga upotrebljavaju i kao zabranjenu drogu, obično u kombinaciji s heroinom, kokainom ili alkoholom, koji potenciraju njegove učinke. Njegovo djelovanje počinje oko pola sata nakon uzimanja, vrhunac postiže nakon dva sata, a učinci su primjetni još osam sati nakon uzimanja. Prvo se pojavljuje lagana vrtoglavica i zbunjenost, pridružuje im se vrućica i pospanost, a u posljednjoj su fazi prisutne ozbiljne teškoće s govorom i pomicanjem. Čak je moguć i gubitak svijesti. Rohypnol može izazvati psihičku ovisnost, a apstinentska kriza uključuje glavobolju, bolove u mišićima, zbunjenost, halucinacije i grčeve. Grčevi mogu potrajati još nekoliko tjedana nakon prestanka uzimanja.

Zbog čega ga silovatelji upotrebljavaju?

Zna se za nebrojeno mnogo slučajeva diljem svijeta u kojima su žene bile silovane nakon nedobrovoljnog uzimanja i omamljivanja rohypnolom što im ga je silovatelj ubacio u piće. Rohypnol je idealna droga za silovanje jer u kombinaciji s alkoholom uzrokuje amneziju, odnosno privremeni gubitak pamćenja, kao i zbog toga što smanjuje žrtvin otpor. Rupa u pamćenju može se odnositi i na 24 sata izgubljenog vremena. Supstanca je lako topiva u vodi, nema mirisa i okusa, zbog čega je žrtva ne može primijetiti u svojem piću. Konzumiranje rohypnola smanjuje mogućnost prosuđivanja kao i motoričke sposobnosti, zbog čega se žrtva teško može obraniti od spolnog napada. Jedan od učinaka ove droge je i gubitak društvenih skrupula. Uz sve to, rohypnol je i vrlo jeftina droga jer jedna tableta na crnom tržištu košta manje od 2 eura. Mnogi silovatelji pogrešno misle da se rohypnol ne može otkriti urinskim testovima.

Kako možete izbjeći silovanje pod utjecajem droga?

Budite pozorni i pažljivi! Ne prihvaćajte piće od nekoga koga ne poznate dovoljno dugo i dobro, te u koga nemate puno povjerenje. Ako ipak pristanete na piće, tražite neka vam ga donese u zatvorenoj staklenki ili limenci, a vi je sami otvorite. Svoje piće nikada nemojte ostavljati bez nadzora, pa ni kada na trenutak odete u WC. Svoje prijateljice upoznajte s učincima ove droge i upozorite ih neka prate što se zbiva, pogotovo kada znakove pijanstva pokazuje netko tko nije mnogo popio. Ako mislite da ste bili žrtvom silovanja pod utjecajem droge, odmah o tome obavijestite nadležne koji mogu od vlasnika lokala u kojem ste bili zatražiti snimke nadzorne kamere i tako možda uspiju otkriti počinitelja.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

03.12.2010. 17:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh