« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
E, DAA ...

Drastičan pad cijena roaminga

Domaći mobilni operateri neće više moći guliti kožu s leđa korisnika na pozivima iz inozemstva

Do sad su nas derali ...
Do sad su nas derali ... (Arhiva)
Više o

SMS

,

roaming

,

dolazni pozivi

,

odlazni pozivi

,

cijena poziva

Riječ je o primjeni tzv. europske III. regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama) koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem visokih cijena roaminga u zemljama EU-a. 

U Hrvatskoj je ta primjena regulirana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama iz lipnja ove godine, koje se uz ostalo vežu i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena mobilnih usluga u roamingu višestruko smanjuje. 

S 1. srpnja ove godine, a prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene mobilnih odlaznih poziva u roamingu smanjuju se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune (sve su cijene bez PDV-a), a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune.

Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, sa 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka sa oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Kako je sigurno da nove cijene ne bacaju mobilne operatere u gubitak, jasno je da je do sada na snazi bilo čisto guljenje kože s leđa.

01.07.2013. 12:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh