« Svijet
objavljeno prije 14 godina
HDZ BiH

Dragan Čović zadovoljan ustavnim promjenama

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović podržao je u petak sporazum HDZ-a i SDP-a u Hrvatskoj

Dragan Čović HDZ BiH ustavne promjene glasovanje dijaspore
Dragan Čović HDZ BiH ustavne promjene glasovanje dijaspore (HDZ)
Više o

HDZ BiH

,

Dragan Čović

,

ustavne promjene

,

glasovanje dijaspore

Odluka da se glasovanje u dijaspori omogući samo u konzularno-diplomatskim predstavništvima a broj zastupnika u Saboru ograniči na tri prihvatljiva je predstavnicima najjače hrvatske stranke u BiH.

"Dogovor je okrenut na dobrobit Hrvatske i mi podržavamo takav dogovor. Mislim da je dogovorom poslana pozitivna poruka Hrvatima u BiH", rekao je u izjavi za medije u petak navečer u Ljubuškom predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodao je kako je takva odluka važna zbog hrvatskog puta u Europsku uniju. Za predsjednika HDZ-a BiH nije problematična odluka o uvođenju fiksne kvote za broj izabranih zastupnika u dijaspori.

"Zbog toga nemamo zašto biti nezadovoljni", dodao je predsjednik HDZ-a BiH. Izrazio je uvjerenje kako je hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor osigurala kompromis koji je u biti u interesu birača u 11. izbornoj jedinici.

Odgovarajući na upit o tome kako gleda na to da će se glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kojih u BiH ima ukupno četiri, Čović je izrazio uvjerenje da će se svima omogućiti glasovanje.

"Ključno je da se osigura svim građanima u BiH da mogu ostvariti glasačko pravo, a vjerujem da je to interes svih predstavnika vlasti u Hrvatskoj", rekao je.

Ranije danas su Čovićeve stranačke kolege kritizirale sporazum o glasovanju dijaspore, jednako kao i predstavnici HDZ-a 1990. koji su sporazum ocijenili diskriminirajućim. (hina/metro-portal)

22.05.2010. 09:01:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh