« Knjiga
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
BLOK.HR

Dosta je rezova!

Rezultati Poziva, ali i trenutna kulturna politika, guraju umjetničko i kulturno polje unatrag - u smislu radnih uvjeta, ali i u smislu distanciranja od široke publike

Ministarstvo kulture reže bez milosti
Ministarstvo kulture reže bez milosti (Dario Dević)
Više o

Ministarstvo kulture

,

javni poziv

,

kulturna politika

,

blok.hr

Ministarstvu kulture su puna usta «interesa za Republiku Hrvatsku» te «osiguravanja uvjeta za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva te sudjelovanja u kulturi», a kao jedan od posebnih ciljeva u Strateškom planu 2019.-2021. ističe «razvoj izvaninstitucionalne (nezavisne) kulture i vizualne umjetnosti». Međutim, rezultati Poziva, ali i trenutna kulturna politika, guraju umjetničko i kulturno polje unatrag. Unatrag u smislu radnih uvjeta, ali i u smislu distanciranja od široke publike.

Ovogodišnje vrednovanje naših programskih prijedloga smatramo jasnim simptomom takve nazadne politike. Kao kolektiv BLOK djelujemo u kontinuitetu od 2001., otkad neumorno razvijamo produkciju umjetničkih radova u javnom i galerijskom prostoru, istraživačke i izdavačke projekte, paralelno s produkcijom znanja i diskursa o umjetnosti u njezinom društvenom kontekstu.

Svi naši programi duboko su prožeti idejom demokratizacije umjetničkog polja, kako u pristupu proizvodnji (kroz programe na hrvatskoj periferiji, rodno i klasno osviještene programe), tako i u pristupu recepciji programa (programi u javnim prostorima, na gradskoj periferiji, a posebno edukacijski programi). Iako djelujemo u polju izvaninstitucionalne kulture, javne umjetničke institucije smatramo svojima, redovno surađujemo s njima, zalažemo se za njihove bolje uvjete rada i javno se protivimo nametnutom 'neprijateljstvu' upućujući na njegov sistemski karakter. Od 2016. vodimo BAZU, prostor za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam, koji se u 3 godine profilirao kao vibrantna točka, ne samo na kulturnoj mapi grada, već i kao prostor namijenjen kvartu, Trešnjevci, i njegovim stanovnicima.

Taj kontinuitet i razvoj Ministarstvo kulture odlučilo je prekinuti. Od 7 predloženih programa na spomenutom natječaju prošla su svega 2, i to u iznosu koji je na najnižim granama od rezova 2007. - umanjenom za 75%. Ta sredstva nisu dostatna za razinu kvalitete koju smo uspostavili: za dostojanstven angažman suradnika i za kvalitetnu produkciju i medijaciju koja će dosegnuti široke društvene slojeve. Ne pristajemo rezove Ministarstva prebacivati dalje, na snižavanje cijene rada i na isključivanje publike. Stoga se odlučno protivimo odlukama Ministarstva i ukazujemo na njihove devastirujuće posljedice: još manje umjetničkih radova, još gori uvjeti rada kulturnih radnika. Protivimo se kulturnoj politici koja nas gura u komercijalizaciju  dok se javna sredstva dodjeljuju bez objave ocjena stručnih vijeća.

Znamo da u ovoj borbi nismo sami. Umjetnice i kustosi, istraživačice i autori, fotografkinje i prevoditelji, administatori i koordinatorice, pjesnikinje i dramaturzi, svi ostali proizvođači i radnice koji se prepoznaju u ovom brutalnom rezanju, publiko, lokalna  i međunarodna, studentice i srednjoškolci, pridružite nam se i dignite glas! Dosta je rezova!

www.blok.hr

11.01.2019. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh