Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2019. 16:01:00
BLOK.HR

Dosta je rezova!

Rezultati Poziva, ali i trenutna kulturna politika, guraju umjetničko i kulturno polje unatrag - u smislu radnih uvjeta, ali i u smislu distanciranja od široke publike

Ministarstvo kulture reže bez milosti
Ministarstvo kulture reže bez milosti (Dario Dević)

Ministarstvu kulture su puna usta «interesa za Republiku Hrvatsku» te «osiguravanja uvjeta za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva te sudjelovanja u kulturi», a kao jedan od posebnih ciljeva u Strateškom planu 2019.-2021. ističe «razvoj izvaninstitucionalne (nezavisne) kulture i vizualne umjetnosti». Međutim, rezultati Poziva, ali i trenutna kulturna politika, guraju umjetničko i kulturno polje unatrag. Unatrag u smislu radnih uvjeta, ali i u smislu distanciranja od široke publike.

Ovogodišnje vrednovanje naših programskih prijedloga smatramo jasnim simptomom takve nazadne politike. Kao kolektiv BLOK djelujemo u kontinuitetu od 2001., otkad neumorno razvijamo produkciju umjetničkih radova u javnom i galerijskom prostoru, istraživačke i izdavačke projekte, paralelno s produkcijom znanja i diskursa o umjetnosti u njezinom društvenom kontekstu.

Svi naši programi duboko su prožeti idejom demokratizacije umjetničkog polja, kako u pristupu proizvodnji (kroz programe na hrvatskoj periferiji, rodno i klasno osviještene programe), tako i u pristupu recepciji programa (programi u javnim prostorima, na gradskoj periferiji, a posebno edukacijski programi). Iako djelujemo u polju izvaninstitucionalne kulture, javne umjetničke institucije smatramo svojima, redovno surađujemo s njima, zalažemo se za njihove bolje uvjete rada i javno se protivimo nametnutom 'neprijateljstvu' upućujući na njegov sistemski karakter. Od 2016. vodimo BAZU, prostor za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam, koji se u 3 godine profilirao kao vibrantna točka, ne samo na kulturnoj mapi grada, već i kao prostor namijenjen kvartu, Trešnjevci, i njegovim stanovnicima.

Taj kontinuitet i razvoj Ministarstvo kulture odlučilo je prekinuti. Od 7 predloženih programa na spomenutom natječaju prošla su svega 2, i to u iznosu koji je na najnižim granama od rezova 2007. - umanjenom za 75%. Ta sredstva nisu dostatna za razinu kvalitete koju smo uspostavili: za dostojanstven angažman suradnika i za kvalitetnu produkciju i medijaciju koja će dosegnuti široke društvene slojeve. Ne pristajemo rezove Ministarstva prebacivati dalje, na snižavanje cijene rada i na isključivanje publike. Stoga se odlučno protivimo odlukama Ministarstva i ukazujemo na njihove devastirujuće posljedice: još manje umjetničkih radova, još gori uvjeti rada kulturnih radnika. Protivimo se kulturnoj politici koja nas gura u komercijalizaciju  dok se javna sredstva dodjeljuju bez objave ocjena stručnih vijeća.

Znamo da u ovoj borbi nismo sami. Umjetnice i kustosi, istraživačice i autori, fotografkinje i prevoditelji, administatori i koordinatorice, pjesnikinje i dramaturzi, svi ostali proizvođači i radnice koji se prepoznaju u ovom brutalnom rezanju, publiko, lokalna  i međunarodna, studentice i srednjoškolci, pridružite nam se i dignite glas! Dosta je rezova!

www.blok.hr

11.01.2019. 16:01:00
http://metro-portal.hr/dosta-je-rezova/116358/