« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
RASMUSSEN

Došao je trenutak za treće izdanje NATO-a

Glavni tajnik NATO-a otkrio je važne smjernice novoga "strateškog koncepta" Saveza, te dodao kako bi ta institucija trebala postati temelj svjetske sigurnosti

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Getty Images)
Više o

NATO

,

Anders Fogh Rasmussen

"Došao je trenutak za treće izdanje NATO-a", nakon prvog za vrijeme hladnoga rata, pa drugog nakon pada Berlinskoga zida, obilježenog intervencijama na Balkanu i u Afganistanu te novih partnerstava.

Danski je glavni tajnik predstavio ono što bi u idealnoj varijanti trebao predstavljati novi "strateški koncept", kojega članovi Atlantskog Saveza trebaju usvojiti do održavanja sastanka na vrhu 19. i 20. studenoga u Lisabonu. Prethodni koncept je iz 1999. U Atlantskom savezu se trenutačno raspravlja o tome važnom dokumentu. Ministri vanjskih poslova i obrane 28 zemalja članica odluku će donijeti 14. listopada u Bruxellesu.

Prva od triju zadaća postavljenih pred NATO su, kako je Rasmussen kazao, "modernizacija" vojnog aparata Saveza, koja se odnosi i na njegove mogućnosti "zastrašivanja". Druga je zadaća - imati na umu "pouke što smo ih, uz vrlo visoku cijenu, izvukli iz situacije u Afganistanu", a treća zadaća je, kazao je Rassmusen, "produbljenje" aktualnih partnerstva alijanse sa zemljama u azijsko-pacifičkom području, na Mediteranu, u Zaljevu te s Rusijom.

No, prethodno, upozorio je, europski saveznici SAD-a ne smiju otići predaleko u smanjenju svojih proračunskih troškova. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 18:18:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh