Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 18:18:17
RASMUSSEN

Došao je trenutak za treće izdanje NATO-a

Glavni tajnik NATO-a otkrio je važne smjernice novoga "strateškog koncepta" Saveza, te dodao kako bi ta institucija trebala postati temelj svjetske sigurnosti

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen (Getty Images)

"Došao je trenutak za treće izdanje NATO-a", nakon prvog za vrijeme hladnoga rata, pa drugog nakon pada Berlinskoga zida, obilježenog intervencijama na Balkanu i u Afganistanu te novih partnerstava.

Danski je glavni tajnik predstavio ono što bi u idealnoj varijanti trebao predstavljati novi "strateški koncept", kojega članovi Atlantskog Saveza trebaju usvojiti do održavanja sastanka na vrhu 19. i 20. studenoga u Lisabonu. Prethodni koncept je iz 1999. U Atlantskom savezu se trenutačno raspravlja o tome važnom dokumentu. Ministri vanjskih poslova i obrane 28 zemalja članica odluku će donijeti 14. listopada u Bruxellesu.

Prva od triju zadaća postavljenih pred NATO su, kako je Rasmussen kazao, "modernizacija" vojnog aparata Saveza, koja se odnosi i na njegove mogućnosti "zastrašivanja". Druga je zadaća - imati na umu "pouke što smo ih, uz vrlo visoku cijenu, izvukli iz situacije u Afganistanu", a treća zadaća je, kazao je Rassmusen, "produbljenje" aktualnih partnerstva alijanse sa zemljama u azijsko-pacifičkom području, na Mediteranu, u Zaljevu te s Rusijom.

No, prethodno, upozorio je, europski saveznici SAD-a ne smiju otići predaleko u smanjenju svojih proračunskih troškova. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 18:18:17
http://metro-portal.hr/dosao-je-trenutak-za-trece-izdanje-nato-a/49442/