« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana
SAVJETI

Doručak koji stvarno radi upale u tijelu

Imate li sličan zdravstveni problem, pokušajte ograničiti ovih nekoliko namirnica i najvažniji obrok u danu zamijeniti zdravom alternativom

Pazite li što jedete?
Pazite li što jedete? (Arhiva)
Više o

doručak

,

upale

Kada je riječ o prehrani, izbacivanje hrane koja može pridonijeti upali, osobito iz doručka, može smanjiti rizik.

Imate li sličan zdravstveni problem, pokušajte ograničiti ovih nekoliko namirnica i najvažniji obrok u danu zamijeniti zdravom alternativom.

Bijeli kruh - komad tosta s toplim maslacem čini se kao savršen doručak. Nažalost, bijeli kruh se radi od bijelog brašna koje se brzo probavlja pa se osjećaj gladi brzo vraća. Bijelo rafinirano brašno povezuje se s povećanom razinom upala. Postoje dobre alternative proizvodima od bijelog brašna. Zapravo, cjelovite žitarice povezuju se sa smanjenjem upale, manjim rizikom od kroničnih bolesti i mnogim drugim zdravstvenim prednostima.

Muffini - muffini ili krafne čine se pravim izborom kada u žurbi želite nešto slatko za doručak, međutim ova peciva često sadrže velike količine sastojaka za koje se zna da uzrokuju upale, pogotovo ako ih konzumirate u velikim količinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Muffini su obično puni šećera, zasićenih masnoća i drugih proinflacijskih sastojaka. Iako, ovisno o načinu pripreme, muffini mogu djelovati kao zdrava alternativa, oni su loš izbor za osobe s upalnim problemima.

Palačinke i vafli - palačinke i vafli najčešće su mješavina bijelog brašna i dodanog šećera, s vrlo malo proteina ili vlakana za ravnotežu šećera. Osim toga, čar palačinki leži u zaslađenim i masnijim čokoladnim namazima, što ovu kombinaciju čini receptom za katastrofu. Palačinke za doručak s vremena na vrijeme su u redu, ali često konzumiranje nije dobro za upale.

Prerađeno crveno meso - najbolji prijatelji kajgane, kobasica i slanina, ipak nisu toliko dobri za organizam, pogotovo kad je u središtu upala. Ove dvije namirnice su bogate spojevima koji se nazivaju produktima napredne glikacije. Ovi spojevi povezani su s višim razinama upale, kao i s nekim kroničnim bolestima. Ne morate u potpunosti izbjegavati meso kada je doručak u pitanju, ali je preporučljivo ograničiti unos ovih namirnica.

Zobene pahuljice s okusom - iako može biti jednostavan, lagan i zdrav doručak pun zdravih vlakana, vitamina i ugljikohidrata, zobene pahuljice s okusom i dodatkom šećera mogle bi pridonijeti vašoj upali i stvoriti kontraefekt. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata šećerom može povećati upalne markere u tijelu, što pogoršava samu upalu. Stoga su zobene pahuljice bez dodatnih aroma pravi izbor, koje uz dodatak voća i meda mogu činiti kompletan obrok.

Kako vi doručkujete?

09.08.2023. 08:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.08.2023. 09:28
    ops
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh