« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SNAGA VOLJE

Donnie Fritts – čovjek koji je 7 godina živio bez lica

Kako bi preživio rijetku vrstu raka, Donnie Fritts morao je na operaciju koja mu je ostavila rupu u licu, ali rekonstrukcijom je lice dobio natrag

Donnie Fritts lice
Donnie Fritts lice (donniefritts.com)
Više o

ATP Barcelona

,

kuhanje kave

,

ivan zovak

,

Prvaci hrvatskog plakata

,

prirodni afrodizijak

Što biste učinili da morate birati hoćete li umrijeti ili živjeti bez lica, ali doslovno? Takvu odluku je prije sedam godina morao donijeti Amerikanac Donnie Fritts. Bolovao je od ameloblastičnog karcinoma, iznimno rijetke i agresivne vrste raka koji napada tkivo i kosti lica. Bolest je toliko rijetka da je do sada zabilježeno tek nekoliko desetaka slučajeva i još manje onih koji su preživjeli.

Kako ne bi umro, Donnie je izabrao tešku operaciju koja mu je sačuvala život, ali kojom mu je uklonjen nos, gornja usnica i nepce, dio čela i dio mozga, prenosi Today.

Kad je prvi put vidio vlastito lice, odnosno ono što je ostalo od njega, Donnie se toliko uplašio da je doslovce odskočio unatrag. Kako ne bi postao predmet zgražanja i pogleda sažaljenja, odabrao je život u kući, točnije u svom podrumu gdje se bavio izradom kućica za ptice.

Iako je smatrao da je donio krivu odluku kad se odlučio na operaciju koja mu je ostavila rupu u licu, imao je veliku potporu supruge Sharon kojoj je i dalje bio lijep.

Donnie Fritts lice

Donnie Fritts tijekom rekonstrukcije lica

Nakon punih šest godina života izvan društva i nošenja maske u malo prilika u kojima se pokazivao u javnosti, Donnieju se nasmiješila sreća - upoznao je Roberta Barrona, bivšeg stručnjaka za prerušavanje u CIA-i koji mu je izradio umjetni nos, a tim liječnika rekonstruirao mu je gornju usnicu i nepce i omogućio mu da ponovno žvače.

>> Bioničko oko omogućilo mu da vidi prvi put nakon 30 godina

Donnie je imao sreće i s plaćanjem operacije. Njegovo zdravstveno osiguranje (kao i ono velike većine Amerikanaca) nije bilo dovoljno jer se operacija nosa smatrala kozmetičkim zahvatom (?!), ali on i supruga uspjeli su prikupiti novac uz pomoć prijatelja i crkve u svom gradu Calhounu.

Donnie Fritts lice

Donnie sa suprugom Sharon danas

Liječnici kažu da su Donniejeve zdravstvene prognoze odlične - iako uvijek postoji mogućnost da se rak vrati, već je prošlo sedam godina od operacije koja mu je spasila život, što je vrlo dobar znak.

Osim toga, Donnie ima još više razloga za sreću zbog svog novog lica i više se ne mora skrivati u podrumu svoje kuće. Više o Donniejevoj priči možete saznati na njegovoj web stranici.

02.07.2010. 00:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh