« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 8 godina
SAVJETI

Domaći recepti za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje odjeće

Koliko ste puta bili nesretni zbog posteljine i donjeg rublja koje više nije sniježno bijelo, ili zbog omiljene majice i košulje koje imaju mrlje koje jednostavno ne možete ukloniti ... evo savjeta

Neka vaše rublje opet bude bijelo
Neka vaše rublje opet bude bijelo (Arhiva)
Više o

odjeća

,

uklanjanje mrlja

,

izbjeljivanje rublja

,

mrlje

Mrlje na odjeći mogu izazvati prilične frustracije, pogotovo kad znamo da se u našim trgovinama prodaju sredstva za pranje rublja napravljena za "istočne zemlje", prevedeno, bitno lošije kvalitete.

No, zato je tu cijeli niz recepata za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje posivjelog rublja u kućnoj radinosti koji su izuzetno učinkoviti, pa da krenemo:

Izbjeljivanje rublja

Prije pranja namočite bijelu odjeću u mješavinu četiri litre vruće vode i pola čaše sode za pranje (mineralni sapun koji pomaže u izbjeljivanju odjeće), a nakon toga odjeću operite kao i obično.

Za odjeću koja jako dugo nije bila bijela isprobajte ovu tehniku - napunite lonac vodom i dodajte nekoliko kriški limuna i zatim zavrijte vodu. Napunite kadu tom mješavinom i unutra stavite bijele posteljine, čarape, donje rublje i slično te ostavite dok se voda ne ohladi. Na kraju odjeću operite kao što to radite i inače.

Na kraju objesite odjeću da se suši na suncu jer ono je najjeftiniji i sto posto prirodni izbjeljivač koji postoji.

Uklanjanje mrlja

Hrđa - prvo ručno uklonite što više hrđe, a nakon toga nakapajte svježe iscijeđen limunov sok na mrlju i pospite solju. Ostavite odjeću tako preko noći, a ujutro isperite hladnom vodom (nipošto ne vrućom!). Po potrebi ponovite proces nekoliko puta.

Mrlje od crvenog vina - stavite sol odmah kada mrlja nastane kako bi apsorbirala vlažnost. Neka sol učini svoju magiju, a zatim ju samo sastružite te na mrlju nalijte malo gazirane vode.

Mrlje od znoja - izribajte mrlje sodom bikarbonom i vodom. Pomiješajte četiri žlice sode bikarbone i taman toliko vode da se napravi pasta i time ribajte mrlje, a nakon toga ih ostavite nekoliko minuta prije nego odjeću operete.

Tinta i trava - mrlju natopite običnom, jeftinom votkom, ostavite da djeluje otprilike pola sata i nakon toga normalno operite.  

21.04.2016. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh