Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2016. 11:23:00
SAVJETI

Domaći recepti za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje odjeće

Koliko ste puta bili nesretni zbog posteljine i donjeg rublja koje više nije sniježno bijelo, ili zbog omiljene majice i košulje koje imaju mrlje koje jednostavno ne možete ukloniti ... evo savjeta

Neka vaše rublje opet bude bijelo
Neka vaše rublje opet bude bijelo (Arhiva)

Mrlje na odjeći mogu izazvati prilične frustracije, pogotovo kad znamo da se u našim trgovinama prodaju sredstva za pranje rublja napravljena za "istočne zemlje", prevedeno, bitno lošije kvalitete.

No, zato je tu cijeli niz recepata za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje posivjelog rublja u kućnoj radinosti koji su izuzetno učinkoviti, pa da krenemo:

Izbjeljivanje rublja

Prije pranja namočite bijelu odjeću u mješavinu četiri litre vruće vode i pola čaše sode za pranje (mineralni sapun koji pomaže u izbjeljivanju odjeće), a nakon toga odjeću operite kao i obično.

Za odjeću koja jako dugo nije bila bijela isprobajte ovu tehniku - napunite lonac vodom i dodajte nekoliko kriški limuna i zatim zavrijte vodu. Napunite kadu tom mješavinom i unutra stavite bijele posteljine, čarape, donje rublje i slično te ostavite dok se voda ne ohladi. Na kraju odjeću operite kao što to radite i inače.

Na kraju objesite odjeću da se suši na suncu jer ono je najjeftiniji i sto posto prirodni izbjeljivač koji postoji.

Uklanjanje mrlja

Hrđa - prvo ručno uklonite što više hrđe, a nakon toga nakapajte svježe iscijeđen limunov sok na mrlju i pospite solju. Ostavite odjeću tako preko noći, a ujutro isperite hladnom vodom (nipošto ne vrućom!). Po potrebi ponovite proces nekoliko puta.

Mrlje od crvenog vina - stavite sol odmah kada mrlja nastane kako bi apsorbirala vlažnost. Neka sol učini svoju magiju, a zatim ju samo sastružite te na mrlju nalijte malo gazirane vode.

Mrlje od znoja - izribajte mrlje sodom bikarbonom i vodom. Pomiješajte četiri žlice sode bikarbone i taman toliko vode da se napravi pasta i time ribajte mrlje, a nakon toga ih ostavite nekoliko minuta prije nego odjeću operete.

Tinta i trava - mrlju natopite običnom, jeftinom votkom, ostavite da djeluje otprilike pola sata i nakon toga normalno operite.  

21.04.2016. 11:23:00
http://metro-portal.hr/domaci-recepti-za-uklanjanje-mrlja-i-izbjeljivanje-odjece/97689/