« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SAMODIJAGNOZA

Doktori moraju liječiti pacijente koje je internet učinio bolesnima

Dostpunost zdravstvenih savjeta na internetu učinila je medicinu bližom prosječnom čovjeku, ali i stvorila cijelu vojsku ljudi koji misle da im liječnici više ne trebaju

Fotografija vijesti
Više o

nadriliječništvo

,

dijagnoza bolesti

,

kriva dijagnoza

Nedavno je istraživanje pokazalo 12 milijuna Talijana smatra da boluje od neke srčane bolesti, tumorskog oboljenja, dijabetesa i tuberkuloze, što čini jednu petinu stanovnika te mediteranske države.

Ipak, velika većina tih „dijagnoza" nije došla iz usta pripadnika liječničke struke, već kolektivne mudrosti sveprisutnog interneta. Pojam „zdravlje" (health) jedan je od najpretraživanijih pojmova na netu, a gotovo je cjelokupno medicinsko znanje čovječanstva svakome dostupno u svega nekoliko klikova mišem.

Isto je istraživanje pokazalo da više od trećine pacijenata dolazi doktorima s već pripremljenom samodijagnozom, a svaki peti pacijent detaljno obrazlaže simptome koristeći se znanjem specijaliziranih zdravstvenih stranica.

Iako je stvar dijagnoze prvenstveno medicinsko pitanje, a ne liječničkog ega, istraživanje je pokazalo da 54 posto Talijana smatra kako su zdravstveni izvori na internetu dovoljno pouzdani da svatko može prema simptomima prepoznati o kakvom se medicinskom problemu radi.

S druge strane, internetom se u medicinske svrhe (potajice) koristi i 76 posto liječnika, koji uglavnom posjećuju stranice usmjerene na profesionalce u zdravstvenom sustavu. Zanimljivo, čak 33% ih to radi dok su pacijenti u njihovoj ordinaciji.
11.11.2011. 22:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh