« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana

Dogodilo se na današnji dan - 4. siječnja

Prodan prvi Colt, Sputnik 1 izgorio u atmosferi na povratku iz svemira, Luna 1 prišla Mjesecu, Spirit sletio na Mars

Dogodilo se na današnji dan 4. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 4. siječnja (Arhiva)
Više o

Michael Stipe

,

dogodilo se na današnji dan

,

Louis Braille

,

4. siječnja

,

Isaac Newton

,

Tituš Brezovački

,

Jacob Grimm

,

Fabijan Šovagović

,

Till Lindemann

,

rođeni na današnji dan

,

4. 1.

Veličanstvena palača u londonskom Whitehallu, koja je od 1530. bila sjedište engleskih monarha, izgorjela je do temelja na današnji dan 1698. godine. Vatre je ostala pošteđena samo zgrada za bankete dok je ostatak u ono vrijeme najveće europske palače potpuno uništen. Ono što je od njezine veličine ipak ostalo je ime koje nosi ulica u kojoj se nalazi administrativno središte britanske vlade.

Američki inovator i industrijalac Samuel Colt na današnji dan 1847. godine po prvi je put prodao jedan od svojih poznatih revolvera vladi SAD-a. Coltu je narudžba od tisuću komada, koliko su teksaški rendžeri tražili za potrebe Meksičko-američkog rata, došla kao naručena jer je prije nje ostao bez posla. Nakon isporuke prvih naručeno je još tisuću komada revolvera što je Coltu omogućilo otvaranje tvornice, a nedugo nakon toga uslijedila je i kalifornijska zlatna groznica što je rezultiralo procvatom posla cijeloj braši oružara.

Prvi satelit koji je čovjek poslao u Zemljinu orbitu, ruski Sputnik 1 koji je lansiran 4. listopada 1957., na današnji dan 1958. godine izgorio je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu nakon prijeđenih 60 milijuna km i tri mjeseca u Zemljinoj orbiti od kojih je prva dvadeset i dva dana emitirao radio signale na frekvencijama 20.005 i 40.002 MHz koje su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta. Samo godinu dana nakon Sputnikovog 'povratka', ruska sonda Luna 1 postala je prva zemaljska letjelica koja je uspjela prići Mjesecu. Zanimljivostima iz svemira tu nije kraj jer je na današnji dan, ali nedavne 2004. godine, NASA-in rover Spirit uspješno sletio na površinu našeg crvenog planetarnog susjeda Marsa.

Među poznatim osobama rođenima na današnji dan prvi u nizu je proslavljeni engleski fizičar, matematičar i astronom Isaac Newton rođen 1643. Godine 1757. rođen je hrvatski velikan, svećenik, književnik i komediograf Tituš Brezovački, a 1785. godine njegov njemački kolega po peru Jacob Grimm. Da bi njihova i djela drugih velikih pisaca mogle čitate i slijepe osobe pobrinuo se Louis Braille, francuski tvorac pisma za slijepe koji je rođen 1809. godine. Hrvatski glumac Fabijan Šovagović, čiji je rad obilježio i odredio smjer i kvalitetu hrvatskog glumišta tijekom nekoliko desetljeća, rođen je na današnji dan 1932. godine. Na popisu poznatih slijede dva pjevača, Michael Stipe, frontman poznate američke grupe R.E.M. rođen na današnji dan 1960. godine, te njegov njemački kolega malo čvršćeg izričaja Till Lindemann, pjevač žestokog Rammsteina rođen na današnji dan 1963. godine.

04.01.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh