« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Dogodilo se na današnji dan - 3. siječnja

Leonardo neuspješno testirao leteći stroj, počela gradnja Brooklinskog mosta, Mussolini uveo diktaturu

Dogodilo se na današnji dan 3. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 3. siječnja (Arhiva)
Više o

Mel Gibson

,

Michael Schumacher

,

J. R. R. Tolkien

,

dogodilo se na današnji dan

,

Ciceron

,

3. siječnja

,

Sergio Leone

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 3. siječnja

,

3. 1.

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer. Kao znanstvenik Leonardo se uzdizao iznad svih svojih suvremenika. Njegove znanstvene teorije, kao i njegove umjetničke inovacije, bile su bazirane na pažljivom promatranju i preciznom dokumentiranju. Čovjekov let je bio problem na kojem je Leonardo radio intenzivno punih 25 godina. Upravo na današnji dan 1496., Leonardo je neuspješno testirao svoj leteći stroj. Na žalost nije mu uspjelo otkriti tajnu pogonske snage pri letu, tako da se čini da su njegova promatranja i njegov raznolika nastojanja u proučavanju ptičjeg leta ostala bez učinka. Njegove leteće naprave, iako se nisu mogle koristiti u praksi, utemeljile su zvučne zakone aerodinamike.

Bruklinski most (engl. Brooklyn Bridge) je jedan od najstarijih visećih mostova u SAD. Njegova dužina je 1.825 metara. Spaja njujorške općtine Manhattan i Brooklyn preko rijeke East River. Pukovnik John Robling vodio je gradnju koja je počela 3. siječnja 1870. godine.

Benito Mussolini (1883. - 1945.), bio je talijanski političar, državnik, fašistički vođa (Duce) i diktator 1925. do 1943. Političku karijeru je započeo kao socijalist postavši jedan od istaknutih vođa talijanske ljevice. U vrijeme 1. svjetskog rata se sve više razilazi sa stranačkim kolegama zbog svojeg zagovaranja talijanske intervencije na strani Antante. 1919. s istomišljenicima osniva Fašističku stranku koja se brzo razvija i sve više približava desnici pri čemu se i Mussolini udaljava od ranijih ideja. Nakon osvajanja lokalne vlasti i pohoda na Rim 1922. godine postaje premijer, a raznim represivnim i autoritarnim mjerama do 1925., i talijanski diktator. Upravo na današnji dan 1925. Mussolini je uveo diktaturu.

Aljaska je poluotok na sjeverozapadu Sjeverne Amerike i 49. država SAD-a. Površina joj je oko 1,5 milijun kvadratnih kilometara, a na tom prostoru živi 655,435 stanovnika (2004.) Hladna subpolarna klima uzrok je sirovim uvjetima života. Važnost Aljaske uvjetovana je strateškim položajem i velikim rudnim (osobito zlato i srebro) i šumskim bogatstvom, te ribolovom. Aljaska je službeno postala 49. američka država 3. siječnja 1959.

Na današnji dan 1980. Josip Broz Tito primljen je u ljubljanski klinički centar u kojem će i umrijeti.

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valja izdvojiti najvećeg rimskog govornika Cicerona (103. pr. K.), engleskog pisca Johna Ronald Reuel Tolkiena, poznatog po trilogiji "Gospodar prstenova" (1892.), talijanskog redatelja Sergia Leonea (1929.), američko-australskog glumca Mela Gibsona (1956.), te njemačkog automobilističkog asa Michaela Schumachera (1969.)

03.01.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh