« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
PREMA ZAPADU

Dodik traži osudu armenskog genocida i zabranu burke

Milorad Dodik smatra da je zabrana nošenja burki korak bliže Europskoj uniji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

SNSD

,

armenski genocid

,

burka zabrana

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak da će zastupnici njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražiti donošenje deklaracije o osudi turskog genocida nad Armencima koju je prihvatilo nekoliko država te zatražiti i zabranu nošenja burke.

"Zastupnici SNSD-a predložit će da parlament BiH donese deklaraciju o osudi genocida Turske nad Armencima onako kako su to učinile i druge zapadne zemlje", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Američki Kongres i parlamenti nekoliko zemalja Europske unije donijeli su deklaraciju o osudi turskog genocida nad Armencima, što je izazvalo diplomatske napetosti između Ankare i zapadnih zemalja.

Dodik je također najavio da će zastupnici SNSD-a iz sigurnosnih razloga predložiti donošenje zakona o zabrani nošenja burke i pokrivala za lice koje nose muslimanke. Po njegovu mišljenju donošenje toga zakona korak je bliže Europskoj uniji u kojoj su neke države zabranile uporabu tih odjevnih predmeta. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 20:52:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh