« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SEKULARNA ETIKA

Dalaj lama u Mariboru pozvao na jačanje duhovnih vrijednosti

Bivši slovenski premijer Janez Janša jedini je istaknutiji slovenski političar koji se susreo s Dalaj lamom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dalaj Lama

,

Dalaj lama Slovenija

Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama u utorak je u Mariboru održao dvosatno predavanje tijekom kojega je pred pet tisuća okupljenih u sportskoj dvorani "Tabor" iznosio svoje zamisli o potrebi jačanja duhovnih vrijednosti koje nisu utemeljene na materijalnim dobrima, te promovirajući "sekularnu etiku" koja bi omogućila koegzistenciju ljudi različitih kultura, vjerskih uvjerenja i nazora.

Sve ljude svijeta bez obzira kojoj religiji pripadaju i da li vjeruju ili ne povezuju "univerzalne vrijednosti" kao što su sućut, povjerenje, poštovanje i ljubav, one kod čovjeka stvaraju "unutarnju ljepotu". Modernog čovjeka tim vrijednostima danas treba više približavati, među ostalim preko obrazovanja u kojemu će biti više mjesta za univerzalne vrijednosti i duhovnost, neke su od Dalaj laminih poruka koje je uputio slušateljima.

Dalaj lama je ustvrdio da je njegov drugi dolazak u Sloveniju, nakon osam godina, posvećen susretima s običnim ljudima i da nema političkog značenja. Unatoč tome, tibetanski je duhovni vođa tijekom predavanja u Mariboru aludirao i na svoj odnos s kineskim vlastima, rekavši da je "običan izbjeglica", ali da unatoč tome može gdje god putuje "slobodno izražavati svoje mišljenje", a to, kako je dodao, kineski čelnici ne mogu "unatoč svojoj moći".

Bivši slovenski premijer Janez Janša koji sada vodi najjaču slovensku oporbenu stranku jedini je istaknutiji slovenski političar koji se susreo s Dalaj lamom, za razliku od posjeta iz 2002., kad su ga primili svi najviši političari i predstavnici vlasti, uključujući tadašnjeg premijera Janeza Drnovšeka i tadašnjeg predsjednika Milana Kučana.

Mariborski dnevni list "Večer" tumači takvu promjenu odnosa prema jednom od vodećih moralnih autoriteta svijeta mnogo istaknutijom ulogom i snagom na svjetskoj političkoj sceni koju Kina ima danas u odnosu na razdoblje od prije osam godina. Prema najavama slovenskih medija, Dalaj lamu koji svoj privatni posjet Mariboru gdje je došao na poziv gradskih vlasti završava u srijedu neće primiti nitko iz slovenskog državnog vrha, no najavljeno je da bi s njim mogao razgovarati Boštjuan Žeks, ministar za iseljeništvo i slovensku manjinu u susjednim zemljama. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 22:05:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh