« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
BRATSTVO I JEDINSTVO

Dodik: Podržavamo Hrvate u BiH, tako štitimo i Srbe

Prepoznao sam politiku bošnjačkog ekspanzionizma kroz politiku SDP-a, Stranke za BiH i SDA-a koji u ovom trenutku na dnevnom redu imaju obračun s Hrvatima, rekao je Dodik

Milorad Dodik
Milorad Dodik (CROPIX)
Više o

Milorad Dodik

,

Hrvati BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski političari u BiH podržavaju predstavnike hrvatske politike u toj zemlji kako bi se spriječila bošnjačke političare da nameću svoju političku volju i tome narodu, u intervjuu za list Glas Srpske objavljenom u nedjelju.

"Prepoznao sam politiku bošnjačkog ekspanzionizma kroz politiku (predsjednika SDP-a) Zlatka Lagumdžije, (predsjednika SDA) Sulejmana Tihića i (predsjednika Stranke za BiH) Harisa Silajdžića, koji u ovom trenutku na dnevnom redu imaju obračun s Hrvatima i njihovim nacionalnim interesima. Čim se stvori minimalna prilika, to će upotrijebiti i prema Srbima", rekao je Dodik.

Pojasnio je da se srpska politika u BiH pragmatično usredotočila na obranu kolektivnih prava Hrvata jer je "to u isto vrijeme i obrana naših pozicija u budućnosti".

"Da kojim slučajem po Daytonu nemamo entitetsko glasovanje i da pristanemo da se ono reducira za nekoliko godina bi i srpski narod predstavljali Srbi Zlatka Lagumdžije kao što je i sada slučaj u Federaciji BiH", rekao je predsjednik RS-a.

Dodik je osudio poteze Ureda visokog predstavnika koji je poništio odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o nelegalnosti izbora predsjednika i vlade Federacije BiH koju predvodi SDP BiH, a kojega čine i bošnjačka SDA te HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak.

"Podržavati savez u kojem je stranka (HSP BiH) koja baštini ustaške ideje je izvan svake logike. Ovdje postoji koncept koji grade bošnjačke političke stranke i dio međunarodne zajednice koji je potaknut političkim iluzionizmom, koji ne može opstati u BiH", rekao je Dodik. Podržao je skoro zatvaranje Ureda visokog međunarodnog predstavnika i snažniju ulogu Europske unije u toj zemlji.

03.04.2011. 17:46:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Amelia
  03.04.2011. 21:33
  ..i tako se prošlost ponavlja,ne znamo bolje nego se živi s mržnjom prema drugima!!
 2. avatar
  SportMagazin
  04.04.2011. 00:46
  vi svi se jedino pravdje bojite bježite od pravde ko vrag od tamjana ti i ćoviš foteljaši ništa drugo
 3. avatar
  Orhan
  04.04.2011. 07:10
  Kokardača četnička se našla govoriti o ekspanzionizmu ... A sami su krvništvom oteli ogromne dijelove bosanskog teritorija koji im nikada u povijesti nisu pripadali.Treba govoriti o ukidanju RS jer ona predstavlja tumor čitave BH.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh