« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BIH KAO BURE BARUTA

Dodik ne odustaje od referenduma, on brani interese građana RS-a

„Ukoliko budu neke sankcije prema meni, ja protiv toga ne mogu. Ovdje sam samo da provodim ustav i volju građana i neću dopustiti da se uradi nešto na štetu RS", kazao je premijer Republike Srpske

Fotografija vijesti
Više o

Milorad Dodik

,

referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u petak je obacio mogućnost da vlasti ovoga entiteta odustanu od provedbe referenduma kojim osporavaju postojanje suda BiH i državnog odvjetništva, iako je međunarodna zajednica u toj zemlji vjerovala da bi moglo doći do zaokreta tijekom susreta tamošnjih političara s izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju u zajedničkoj službi vanjskih poslova EU Miroslavom Lajčakom, javlja Hina.

"Referendum će biti proveden i njime se brane interesi naroda Republike Srpske i ustava, a međunarodne su prijetnje znak nemoći i arogancije onoga tko prijeti. Uostalom, imamo odgovor na moguću reakciju međunarodne zajednice", rekao je Dodik u Banjoj Luci ne precizirajući što bi vlasti RS poduzele. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko uoči posjeta Banjoj Luci izrazio je nadu da bi Lajčak mogao odgovoriti vlasti RS od održavanja referenduma prijeteći istodobno poništavanjem referenduma i mogućim sankcijama.

„Ukoliko budu neke sankcije prema meni, ja protiv toga ne mogu. Ovdje sam samo da provodim ustav i volju građana i neću dopustiti da se uradi nešto na štetu RS", rekao je Milorad Dodik.

Po njegovim riječima, neozbljan je zahtjev da se poništi odluka parlamenta Republike Srpske o provedbi referenduma, a poručio je i da "Skupština RS-a nije lovačko udruženje". Slovački diplomat na čelu vanjskopolitičkoga odjela EU-a za Europu i središnju Aziju Miroslav Lajčak pozvao je nakon susreta s Dodikom na dogovor i izbjegavanje mogućih sankcija.

"Vidim da postoji želja za rješavanjem pitanja funkcionalnosti nekih državnih institucija i o tome se može voditi razgovor, ali ne pod utimatumima i pod pritiskom", istaknuo je Lajčak.

Odbio je komentirati moguće sankcije protiv Republike Srpske i njezina čelništva, kazavši da to nije u njegovoj nadležnosti. "Sankcije su nužno zlo i ima nešto što ih je izazvalo. EU želi da imamo dijalog i partnerski odnos i gledamo u budućnost", dodao je Lajčak. On je i tijekom više odvojenih razgovora s političkim čelnicima u Banjoj Luci pozvao na što skoriju uspostavu državnog Vijeća ministara, što bi po njemu morao biti prvi cilj vlasti.

Nakon razgovora s Lajčakom, i čelnici oporbenih stranaka istaknuli su da se protive eventualnoj intervenciji međunarodne zajednice protv održavanja referenduma u RS o državnome sudu i odvjetništvu. Posjet Banjoj Luci idućeg tjedna najavio je američki i veleposlanik u BiH Patrick Moon. Parlament Republike Srpske imenovao je povjerenstvo za provedbu referenduma, u koje su uključene sve srpske političke stranke iz toga entiteta, a u njemu ne sudjeluju bošnjačke stranke SDP BiH i SDA.

29.04.2011. 22:04:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    30.04.2011. 02:13
    kreten a sve u svoju korist da može nastavit pljačkati narod
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh