« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NIŠTA OD DOGOVORA

Dodik naprasno napustio skup o budućnosti BIH

Nakon što je na skupu ponovio svoje teze o jačoj decentralizaciji ove države, Dodik je napustio skup koji je trebao trajati do utorka

Fotografija vijesti
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

Bosna i Hercegovina

Iako je skup čelnika iz BiH na kojemu se razgovaralo o konačnom dogovoru za uspostavu vlasti u toj zemlji trebao trajati do utorka, talijanski su organizatori danas bili prisiljeni završiti summit dva dana ranije, nakon što ga je napustio Milorad Dodik, prenosi Hina.

Kako su izvjestili lokalni mediji u BiH, Dodik koji je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najjače strane s područja Republike Srpske, skup u Cadenabbiji napustio je uz obrazloženje kako ima obveza u Banjoj Luci. Prije toga je u raspravi ponovio svoje poznate teze o potrebi što veće decentralizacije BiH te jačanja uloge entiteta.

Mediji u BiH su prenijeli je kako je Dodik ovoga puta otišao i korak dalje sugerirajući kako bi se reprezentacije entiteta trebale samostalno pojavljivati na međunarodnim sportskim natjecanjima te kako bi se u ustav BiH trebao ugraditi mehanizam koji bi osigurao "mirni razlaz" odnosno disoluciju BiH kao države.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić to je i potvrdio nazvavši Dodikov istup zabrinjavajućim. Predsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP BiH) istaknuo je u izjavi za BHT 1 kako je Dodikov istup odmah izazvao burna reagiranja te kako je i njemu i međunarodnoj zajednici upućeno jasno upozorenje da "ne postoji ni teorijska mogućnost mirnog razlaza BiH".

Za predsjednika HDZ 1990. Božu Ljubića sve što se čulo tijekom dana u Cadenabbiji je već dobro poznato a dodao je kako se, po njegovu sudu, razgovaralo u "tolerantnom ozračju". "Ništa novo se nije čulo", izjavio je Ljubić no pri tom je konstatirao kako je važno to što se razgovaralo otvoreno.

Organizator skupa u Cadenabbiji najavio je kako će on biti posvećen isključivo razmatranju ustavnog ustroja BiH i njegove kompatibilnosti sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji. No s obzirom na činjenicu kako su tamo pozvani predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka iz BiH bilo je naznaka da bi se moglo razgovarati i o upostavi novog Vijeća ministara BiH.

27.11.2011. 21:32:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh