« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
VISOKO PRIZNANJE

Dodijeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Amerikanci Thomas Sargent i Christopher Sims dobili su Nobelovu nagradu zbog doprinosa u razumijevanju odnosa uzroka i posljedice u makroekonomiji

Fotografija vijesti
Više o

Nobelova nagrada za ekonomiju

,

makroekonomija

,

Thomas Sargent

,

Christopher Sims

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju su Amerikanci Thomas Sargent i Christopher Sims, objavila je u ponedjeljak Kraljevska švedska akademija znanosti u Stockholmu, izdvojivši time u prvi plan odnos između mjera makroekonomske politike i njihova utjecaja na gospodarstvo, javlja Hina.

Odbor za dodjelu nagrade navodi u obrazloženju da je nagrada dodijeljena dvojici američkih znanstvenika zbog njihova doprinosa "razumijevanju odnosa uzroka i posljedice u makroekonomiji".

Thomas Sargent s Njujorškog sveučilišta i Christopher Sims sa sveučilišta Princeton razvili su metode koje mogu pomoći utvrditi utjecaj mjera u domeni monetarne i fiskalne politike na BDP i inflaciju, ističu u odboru.

Time je Kraljevska akademija u Stockholmu ipak napravila određeni otklon od dosadašnje prakse da pri donošenju odluke zanemaruje aktualna zbivanja i u obzir uzima isključivo doprinos ekonomskoj teoriji.

"Danas su metode koje su razvili Sargent i Sims ključni alati u makroekonomskim analizama", stoji u priopćenju švedske akademije.

Svjetski gospodarski rast trenutno posrće pod pritiskom dužničkih nevolja u eurozoni ali i u Sjedinjenim Državama, čije su posljedice počela osjećati i gospodarstva u nastajanju, poput Kine.

Prošle su godine nagradu dobili britansko-ciparski specijalist za tržište rada Christopher Pissarides i Amerikanci Peter Diamond i Dale Mortensen.

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. i nije sastavni dio skupine nagrada koje se dodjeljuju slijedom oporuke švedskog industrijalca i izumitelja Alfreda Nobela iz 1895.

10.10.2011. 15:34:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh