Dodajete sol u gotovu hranu? Loša ideja...
Britanska studija koja je provedena na više od 500 tisuća ljudi od 2006. do 2010. godine istraživala je njihove navike i učestalost dodavanja soli u već prirpremljena jela, piše CNN.
Rezultati su pokazali da što su ljudi više soli dodali svojim obrocima, to su veće šanse za prijevremenu smrt. Međutim, oni ljudi koji konzumiraju velike količine soli mogli bi smanjiti rizik jedući više voća i povrća, navodi se u studiji.
Preporučena doza soli je 2.300 miligrama na dan, a idealno je 1.500 miligrama. Konzumacija previše soli može povisiti krvni tlak što može uzrokovati bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega, navode stručnjaci.
Također, iako možda ne dodajete još soli u jela, možete imati povećanu razinu natrija. Naime, u proizvedenu hranu stavlja se sol zbog boje, teksture, okusa i dugotrajnosti pa ako se često konzumira povećava se udio natrija u organizmu.
Stoga stručnjaci predlažu kuhanje kod kuće kako bi imali kontrolu nad količinom sastojaka. Isto tako, predlažu zamjenu procesuirane hrane zdravijim namirnicama.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar